UA-49499200-1

Από την αγκαλιά του Χαμόγελου στην αγκαλιά της μητέρας

6.5.2015_Από την αγκαλιά του Χαμόγελου στην αγκαλιά της μητέρας

Από την αγκαλιά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην αγκαλιά της μητέρας της βρέθηκε σήμερα η μικρή Τάλα.

Η συγκλονιστική επανένωση της οικογένειας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις 10.45 στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, παρουσία εκπροσώπου της Παλαιστινικής Πρεσβείας, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η μητέρα και ο μικρός αδερφός ταξίδεψαν από τη Δαμασκό στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από 6 μήνες αποχωρισμού και αγωνίας, η μικρή Τάλα βρέθηκε ξανά στην αγκαλιά της μαμάς της χωρίς λόγια, με δάκρυα χαράς και έντονη συγκίνηση.

Η επανένωση υπήρξε δυνατή χάρη στις εντατικές προσπάθειες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ασφαλή και νόμιμη έλευση της μητέρας και του μικρού αδερφού από τη Συρία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Παλαιστίνης και την αρμόδια Εισαγγελία. Η διαδικασία ήταν περίπλοκη και αρκετά χρονοβόρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.

Τους 4 μήνες που η Τάλα έμεινε στο Σπίτι του Χαμόγελου, στο Φοίνικα Καλαμαριάς, έγινε κομμάτι της ζωής όλων μας, πήρε κι έδωσε πολύ αγάπη και πολύ χαρά, μεγάλωνε μαζί με τα άλλα 27 παιδιά μας.

Στο μεσοδιάστημα η Τάλα επικοινωνούσε με τη μητέρα και το συγγενικό περιβάλλον με τη βοήθεια μεταφράστριας-εθελόντριας του Οργανισμού.

Χάρη στη αμέριστη βοήθεια των Αρχών, της Εισαγγελίας, της Παλαιστινιακής Πρεσβείας αλλά και ευαισθητοποιημένων πολιτών-υποστηρικτών που καλύπτουν από την πρώτη στιγμή τα έξοδα φροντίδας του παιδιού αλλά και της συνέχειας στη ζωή της οικογένειας, η Τάλα και η οικογένειά της θα μπορέσουν να κάνουν μια καινούργια αρχή σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τάλα και την οικογένειά της σε ό,τι και για όσο χρειαστεί, όπως γίνεται και με όλα τα παιδιά που είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας του Οργανισμού.

«Σήμερα, όλοι στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είμαστε πολύ περήφανοι και ευτυχισμένοι που καταφέραμε να δώσουμε πίσω, στην Τάλα, μια ζωή με την οικογένειά της και μέλλον σε μια ασφαλή χώρα.

Δεν αναιρούμε, ούτε ξεχνάμε τη θυσία του πατέρα να σώσει τα παιδιά του από τον κίνδυνο του πολέμου. Η Τάλα αποτελεί ένα διεθνές σύμβολο για την καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων για την επιβίωσή τους. Είναι ένα παιδί που σώθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες που κινδυνεύουν και χάνονται. Γι΄ αυτά παιδιά, που γνωρίζουν τόσο νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να αγωνίζεται αδιάκοπα» δηλώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Ιστορικό

6.5.2015_Από την αγκαλιά του Χαμόγελου στην αγκαλιά της μητέρας_1Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η μικρή Τάλα μένει στο Σπίτι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στον Φοίνικα Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Η Τάλα είναι μόλις 4,5 ετών, Σύρια, με καταγωγή από την Παλαιστίνη. Βρέθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Θούριο του Νομού Έβρου, στον νεκρό πατέρα της που ξεκίνησε από τη Δαμασκό, για μια καλύτερη ζωή και για να σωθούν από τον πόλεμο. Ο ίδιος απεβίωσε από υποθερμία στην προσπάθεια του να περάσει τον ποταμό Έβρο και να προστατεύσει ταυτόχρονα την κόρη του από τα παγωμένα νερά.

Περαστικός αγρότης εντόπισε τυχαία το κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Από κει η Τάλα μεταφέρθηκε με την κινητή ιατρική μονάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συνοδεία κοινωνικής λειτουργού και διασωστών, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κι όταν διαπιστώθηκε η καλή κατάσταση της υγείας της στο Σπίτι του Χαμόγελου, σε μια καινούργια οικογένεια με άλλα 27 παιδιά.

Η Τάλα ήταν δυνατή, ζωηρή και πολύ γρήγορα ενσωματώθηκε και έμαθε ελληνικά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη βοήθεια των Αρχών ξεκίνησε την αναζήτηση συγγενικών προσώπων με στόχο την επανένωση του παιδιού με τη μητέρα και την οικογένεια του. Οι παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται από τη μεριά του Οργανισμού, διεθνών οργανισμών και δημόσιων φορέων όπως η Εισαγγελία, Πρεσβείες κ.α.

Οι έρευνες κατέληξαν στην εύρεση της μητέρας, του μικρότερου αδερφού της Τάλα και του λοιπού συγγενικού της περιβάλλοντος.

 

Check Also

Στην έναρξη της Σχολής Γονέων της Ι. Μητροπόλεώς μας ο Μητροπολίτης Μεσογαίας

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2024, στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος, στη …

G-EZ117CQG76