UA-49499200-1
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Αποζημιώσεις για τους αγρότες σε περίπτωση απωλειών

10.8.2014_Αποζημιώσεις για τους αγρότες σε περίπτωση απωλειών«Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας» δεσμεύεται η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαβεβαιώνει ότι εάν υπάρξουν απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκου στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, θα καταβληθούν αποζημιώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα να είναι η μικρότερη δυνατή.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις.

«Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν βοηθούν αποσπασματικές, νευρικές αντιδράσεις»

Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά και στις επικρίσεις που δέχεται για τη σύμπλευση με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, σημειώνοντας πως «η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών».

«Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική  κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και  το επόμενο βήμα», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει, «οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

«Η Ελλάδα αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί όμως τις περιφερειακές του ταυτότητες»

«Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή  πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ.

Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό  Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα – πολλά δυστυχώς – μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής».

Πηγή: naftemporiki.gr