UA-49499200-1

Αντώνης Σαμαράς: «Οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας

6.9.2014_«Οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας«Οδικό χάρτη» για τη μείωση της φορολογίας μέσα στους επόμενους μήνες παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αμέσως μετά τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

«Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ανακοινώνοντας μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης και προαναγγέλλοντας μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι «έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ», αλλά όπως είπε, «τα διορθώνουμε».

Εξήγγειλε ακόμη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα συμπεριληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία.

Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας θα αφορά ακόμη όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. «Όμως όλα αυτά γίνονται σταδιακά και προσεκτικά. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα», διαμήνυσε.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει τους επόμενους μήνες επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο. «Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το χρέος έχει αρχίσει να μειώνεται οριακά σε απόλυτο αριθμό και αυτή η μείωση θα φανεί το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο ποσοστού του ΑΕΠ», σημείωσε.

Ένστολοι

Για το θέμα των ενστόλων ανακοίνωσε ότι «η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

«Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της. (…) Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.

Καυτηρίασε ακόμη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τρομοκράτες και αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΝΑΤΟ διερωτόμενος: «Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, πώς θα έλεγα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μία;».

Για το ενδεχόμενο εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε πως «αν τώρα ανοίξει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία όλα κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».

Σημείωσε επίσης ότι «όλο και περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένο ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Για τον τύμβο της Αρχαίας Αμφίπολης

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη τι κρύβει το μηνμείο, αλλά ένας μακεδονικός τάφος αυτών των διαστάσεων είναι ήδη κάτι πάρα πολύ μεγάλο και μια ακόμη απόδειξη για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος δε στην ΠΓΔΜ είπε πως «χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

O Γκάρι Κασπάροφ στο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών 2024

Της Μαργαρίτας Μανούσου margarita.manousou1@gmail.com Το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών 2024, του αεροδρομίου της Αθήνας …

G-EZ117CQG76