UA-49499200-1

Οι Ρώσοι, η Μονεμβασιά και το «πακέτο Γιούνκερ»

Με την απόφαση ισχυρού Ρώσου επιχειρηματία, ο οποίος είχε αποκτήσει το 2007 το ακίνητο που φιλοξενούσε το camping «Paradise» στη Μονεμβασία, να αναζητήσει συνέταιρο ή να αποσυρθεί, συνδέεται η προσθήκη της επένδυσης «Sea Village Monemvasia» στη λίστα των έργων που αναζητούν χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Η διοίκηση της εταιρείας Master Invest, που αγόρασε προ δεκαετίας το ακίνητο, κατέθεσε στη βάση δεδομένων με τις επενδύσεις που ψάχνουν κεφάλαια μέσω του πακέτου Γιούνκερ επενδυτικό σχέδιο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για την ανάπτυξη του «Sea Village Monemvasia» προβλέπει την αξιοποίηση του ακινήτου των 17 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση, με την κατασκευή 18 πολυτελών κατοικιών, μικρού υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, κέντρου φυσιοθεραπείας, συνεδριακού κέντρου. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα αξιοποίησης του πρώην κάμπινγκ, καθώς αρχικά οι ιδιοκτήτες είχαν σχεδιάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Τελικά, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, αποφάσισαν να προωθήσουν το σχέδιο για τις πολυτελείς βιοκλιματικές βίλες, οι οποίες ενσωματώνουν σύγχρονα υλικά (ξύλο και γυαλί).

Όπως αναφέρουν και στην παρουσίαση της επένδυσης, στόχος τους είναι η δημιουργία ενός συγκροτήματος κατοικιών που θα προσφέρει υπηρεσίες επιπέδου πεντάστερου ξενοδοχείου για τους ιδιοκτήτες/μισθωτές.

Οι ίδιοι δηλώνουν στο Euro2day.gr πως επιδιώκουν τη δημιουργία ενός προϊόντος που δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων (ολοκληρωμένο συγκρότημα κατοικιών με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης) και που θεωρούν ελκυστικό σε ξένους επενδυτές. Θεωρούν, επίσης, πως μέσω της κατασκευής του συγκροτήματος, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να έχουν ταχύτερη επιστροφή των κεφαλαίων τους μέσω πώλησης των κατοικιών.

Μολονότι στην παρουσίαση αναφέρεται πως έχει εξασφαλιστεί το 33% των κεφαλαίων για την επένδυση (περί τα πέντε εκατ. ευρώ), οι ιδιοκτήτες της έκτασης στη Μονεμβασία συζητούν ακόμα και την πλήρη αποχώρησή τους, αν βρεθεί επενδυτής που θέλει να τοποθετήσει και τα 15 εκατ. που απαιτούνται για την κατασκευή του συγκροτήματος.

Στην παρουσίαση που κατέθεσαν στη βάση δεδομένων με τα υποψήφια προς χρηματοδότηση έργα του πακέτου Γιούνκερ αναφέρεται πως το ακίνητο είναι «έτοιμο προς έναρξη εργασιών», καθώς έχουν αντιμετωπιστεί τα ζητήματα με αρχαιολογία, δασική υπηρεσία και το θέμα με την ακτογραμμή.

Η Μονεμβασία παραμένει ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει ορισμένες αξιόλογες επενδύσεις. Προ ετών είχε ολοκληρωθεί και η επένδυση του συνιδρυτή της ΑΒΑΞ Αντώνη Σγαρδέλη (παραμένει μέτοχος με αξιόλογο ποσοστό), για την ανακαίνιση ενός παλιού αρχοντικού και τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου «Kinsterna».

Δεν είχε, όμως, την ίδια τύχη και η προσπάθεια οικογένειας που προέρχεται από τον χώρο της ιατρικής, η οποία είχε συγκεντρώσει μέσω αγοράς δεκάδων μικρών αγροτεμαχίων, σημαντική ακίνητη περιουσία στην περιοχή της Μονεμβάσιας.

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: euro2day.gr

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76