UA-49499200-1

Στο προσκήνιο η παράκαμψη Βλαχιώτη – Σκάλας

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η παράκαμψη των οικισμών Βλαχιώτη και Σκάλας, ενός έργου που χρόνια τώρα «ταλανίζει» κατοίκους και επισκέπτες της Λακωνίας.

Αυτή τη φορά με επερώτηση τους προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ), συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία των ενεργειών ενός έργου, το οποίο πρόκειται να ενισχύσει την προσπάθεια για ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι από τη Σπάρτη μέχρι τη Μονεμβασία και τη Νεάπολη -η οποία αποτελεί και πύλη εισόδου για τα Κύθηρα- το οδικό δίκτυο παρόλη τη συντήρηση και βελτίωση που έχει δεχθεί δεν εξασφαλίζει σε ένα μεγάλο τμήμα του την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση. Έργα λοιπόν όπως η ανωτέρω παράκαμψη συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση ενός κατά τ’ άλλα πεπαλαιωμένου δικτύου.

Δημήτρης Κουτσούλης – «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής»

Με εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης στη Λακωνία Ελένης Κιούση, ο συνδυασμός του Δημήτρη Κουτσούλη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής» κατέθεσε στο ΠεΣυΠ επερώτηση για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα και ειδικότερα για τη μελέτη της παράκαμψης Βλαχιώτη.

Αφορμή για την επερώτηση ήταν το αίτημα προς την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, για παράταση της προθεσμίας παράδοσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη μέχρι τις 31.10.2024, αίτημα το οποίο αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση της παράταξης. Όπως επισημαίνεται για τη μελέτη αυτή το νέο περιφερειακό συμβούλιο έχει πλήρη άγνοια.

Η επερώτηση του Δημήτρη Κουτσούλη θέτει τα ζητήματα και συγκεκριμένα:

  • της αποσύνδεσης της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη από την παράκαμψη Σκάλας, και
  • της ανάθεσής της από την περιφερειακή διοίκηση Νίκα, τον Σεπτέμβριο του 2020, με αρχικό κόστος €372.000, ενώ, το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, περιλαμβανομένου του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, ο παραχωρησιούχος θα εκπονούσε «χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο» τη μελέτη της παράκαμψης Σκάλας – Βλαχιώτη, με βάση τη σχετική απόφαση Σπίρτζη το 2018!

Η παράταξη επερωτά  τον κ. Περιφερειάρχη:

  • ποιοι είναι οι όροι εντολής για την εκπόνηση της μελέτης για την παράκαμψη Βλαχιώτη και με ποια διαδικασία ανατέθηκε.
  • αν η περιφερειακή διοίκηση Νίκα είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη συγκεκριμένη ανάθεση της μελέτης παράκαμψης Βλαχιώτη, από  το έτος 2020 και με αρχικό κόστος €372.000,
  •  αν θα διεκδικήσει και θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της δωρεάν και άνευ ανταλλάγματος μελέτης από τον παραχωρησιούχο για την ενιαία, από βορρά παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, αντί να επιβαρύνει την περιφέρεια.

Πέτρος Τατούλης – «Νέα Πελοπόννησος»

Με εισήγηση των Περιφερειακών Σύμβουλων Φίλιππου Πήλιουρα και Μαργαρίτας Σπυριδάκου ο συνδυασμός του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος» κατέθεσε με τη σειρά του με τη σειρά του επερώτηση σχετικά με την παράκαμψη Βλαχιώτη και Σκάλας, αναφέροντας:

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα έργα παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, την κατασκευή της Νέας Γέφυρας της Σκάλας και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Ευρώτα, έργα δηλαδή μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τη Λακωνία, ζητάμε να συζητηθούν άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι εξελίξεις και οι μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με αυτά.

ΦΩΤΟ: Αρχείο

Check Also

Συνάντηση Αυγενάκη-Δαβάκη για το πρόβλημα διάθεσης των πορτοκαλιών

Το πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών πλήττει και πάλι φέτος τους Λάκωνες παραγωγούς. …

G-EZ117CQG76