UA-49499200-1

SKY express: μεγάλη, σύγχρονη και ακόμα πιο «πράσινη»

Γράφει η Μαργαρίτα Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η SKY express, στις 18 Ιανουαρίου, υποδέχτηκαν το 2023 με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας και παρουσίασαν τα βασικά μεγέθη που η SKY express σημείωσε κατά το 2022, ακολουθώντας μία επιτυχημένη πορεία που δημιουργεί αξία και για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αναλυτικότερα, συγκριτικά με το 2019:

  • Οι συνολικές πτήσεις κατά το 2022 ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50% ξεπερνώντας τις 49.000, καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού.
  • Οι επιβάτες της εταιρίας το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 3.500.000, αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο AIRBUS Α320neo στο στόλο.
  • Το 2022 τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της εταιρίας υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα €267 εκ., οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού.
  • Αντίστοιχα, με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε.
  • Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022 αποδεικνύοντας τη δυναμική της εμπορικής πρότασης της εταιρίας, της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας, αλλά και συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης κοντά στα επίπεδα του 2019.
  • Η οργανική αυτή ανάπτυξη των μεγεθών της εταιρίας υποστηρίχτηκε από ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας που έφτασαν το 2022 τις 619, με 390 νέες προσλήψεις την τετραετία 2019-2022, που περιλαμβάνει και την περίοδο της πανδημίας (βάσει στοιχείων 31/08/2022).

Ειδικότερα για το 2020 αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που στο σύνολό του ήταν έτος πανδημίας με την οικονομία να είναι κλειστή και τις επιπτώσεις της να είναι συντριπτικές, η εταιρία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά προχώρησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, βάσει του οποίου δημιούργησε και υλοποίησε το επιχειρησιακό της μοντέλο. Με τον τρόπο αυτό, άλλαξε τα δεδομένα της ελληνικής αεροπορικής αγοράς και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η ανάπτυξη αυτή αντανακλάται στα στοιχεία του Eurocontrol, σύμφωνα με τα οποία η SKY express αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του πτητικού της έργου, η SKY express εξυπηρέτησε με συνέπεια όλες τις πτήσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2022 (χωρίς καμία ακύρωση), συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών. Ως εκ τούτου, βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η SKY express αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 5.691.609 επιβάτες.

Παράλληλα, χάρη και στη Skyserv, την εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης του Ομίλου ΙΟGR στον οποίο ανήκει η SKY express, κατέγραψε τα συγκριτικά λιγότερα προβλήματα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε πολύ απαιτητική για όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της SKY express, η οποία αναγνωρίζεται πλέον και στο εξωτερικό από τους πιο δυναμικούς οργανισμούς του κλάδου των αερομεταφορών.

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ CASE STUDY ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ GOOGLE

Η εταιρία πιστή στη δέσμευσή της προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό έκανε χρήση των πιο προηγμένων εργαλείων της Google (travel insights), ώστε να επιτύχει στοχευμένη και εξατομικευμένη επικοινωνία στους υποψήφιους ταξιδιώτες σε διεθνές επίπεδο, με τον πιο φιλικό και άμεσο τρόπο. Το αποτέλεσμα του έργου αυτού κατέταξε την SKY express στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών που αύξησαν την online επισκεψιμότητά τους σε σχέση με το 2019. Ένα διεθνές case study από την Ελλάδα και την SKY express , με την σφραγίδα της Google. Αυτή η προηγμένη στρατηγική digital marketing αναγνωρίστηκε και σε τοπικό επίπεδο με σχετικές διακρίσεις που ανέδειξαν τη SKY express σε brand of the year.

Από αριστερά: ο κ. Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer, SKY express, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο κ. Θεόδωρος Κροκίδας, Πρόεδρος, SKY express, η κ. Βάσω Χριστίδη, Γενική Διευθύντρια Ομίλου IOGR και ο κ. Γιώργος Λιούμπης, Γενικός Διευθυντής, SKY express

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΟ 2023 ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2 AIRBUS A321neo ΣΤΟ ΣΤΟΛΟ

Η εταιρία πρόκειται να παραλάβει το Β’ τρίμηνο του 2023 τα δύο πρώτα της Α321neo αεροσκάφη. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, το μοντέλο Α321neo αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση της οικογένειας Α320.

Με τις δύο νέες αυτές προσθήκες στο στόλο της, η εταιρία ενισχύει έμπρακτα το επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του πτητικού της έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνοψίζεται στα εξής:

  • 000 τόνοι (11 023 113 lb) χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 το χρόνο ανά αεροσκάφος
  • Περίπου 50% χαμηλότερο αποτύπωμα θορύβου συγκριτικά με τα προηγούμενης γενιάς Airbus
  • 25% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου/θέση
  • Μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσης κατά 500 nm / 926 km

Επιπλέον, με βελτιωμένο διαθέσιμο χώρο ανά επιβάτη, τα νέα αεροσκάφη συνδυάζουν εργονομία, άνεση και πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους, προσφέροντας στους επιβάτες της SKY express αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express: «Πετώντας κάθε μέρα ψηλότερα η SKY express θα εξακολουθεί να ηγείται της ανάπτυξης στο χώρο των αερομεταφορών, να στηρίζει την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό τουρισμό και κυρίως το επιβατικό κοινό παρέχοντας ανταγωνιστικές και υψηλού επιπέδου αεροπορικές υπηρεσίες. Η προσθήκη  των δύο πρώτων μας AIRBUS A321 neo, αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική μας πορεία, η οποία θωρακίζεται συνεχώς με νέες ιδέες, νέα προϊόντα και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας».

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μαζί με τη SKY express παρουσιάσαμε σήμερα την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του εξαιρετικού αεροπορικού μας συνεργάτη στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και τις βέβαιες προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2023! Η SKY express είναι πραγματικά ένα μοναδικό success story για το αεροδρόμιό μας, για την πόλη μας αλλά και συνολικότερα για την ελληνική και τη διεθνή αεροπορική αγορά. Το γεγονός ότι έχει υπερ-τετραπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2019 – 2022 , παρουσιάζοντας τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι, συνέβη σε μια χρονική περίοδο, η οποία υπήρξε κρίσιμη για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή πορεία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το εξαιρετικό, σύγχρονο και «πράσινο» αεροπορικό προϊόν, τη σωστή στρατηγική και την ενθουσιώδη ομάδα των ανθρώπων της εταιρίας που καθημερινά σχεδιάζουν το αναπτυξιακό μέλλον της!

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76