UA-49499200-1

Υψηλές προσδοκίες για το μεταλλείο των Μολάων – Βρέθηκε γερμάνιο

Πολύ σημαντικά αποτελέσματα έχουν δώσει οι αναλύσεις της Rockfire Resources plc, η οποία έχει αναδειχθεί πλειοδότης για το δημόσιο μεταλλείο των Μολάων, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι στις αναλύσεις επιβεβαίωσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το κρίσιμο μέταλλο γερμάνιο (Ge), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι η εκ νέου ανάλυση του ιστορικού πυρήνα γεώτρησης επαλήθευσε τους υψηλούς βαθμούς περιεχομένων μετάλλων που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Rockfire είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης γερμανίου στο κοίτασμα των Μολάων είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνει σημαντικά.

Ο λόγος είναι η μεγάλη επισφάλεια στις παγκόσμιες προμήθειες γερμανίου, παρά το μεγάλο εμπορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, λόγω της γεωλογικής του σπανιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το γερμάνιο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.

Το γερμάνιο είναι σημαντικό ημιαγώγιμο υλικό, ενώ ενώσεις του να χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες, ως καταλύτες πολυμερισμού, αλλά και σε φωτοβολταϊκά, ενώ ευρύτατη χρήση έχει και σε διάφορους τομείς της χημικής βιομηχανίας και τη μεταλλουργία.

Αυτή την περίοδο, η τιμή του μεταλλικού γερμανίου είναι περίπου 1.330 $/kg.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σταθμισμένος μέσος όρος των 51 δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά την εκ νέου ανάλυση του πυρήνα από τους Μολάους είναι 51 γραμμάρια ανά τόνο (g/t) Ge, με μέγιστη τιμή 197 g/t Ge, ενώ το 41% ​των δειγμάτων επέστρεψαν τιμές γερμανίου πάνω από 50 g/t Ge.

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει ακόμα διακριβώσει τα σχετικά με την ανάκτηση του γερμανίου από το κοίτασμα των Μολάων, ώστε να προχωρήσει σε μια ακριβή οικονομική εκτίμηση του αντικτύπου της ανακάλυψης. Εκτιμάται, όμως, ότι τα εργαστηριακά ευρήματα υποδεικνύουν τη δυνατότητα ανάκτησης πολύτιμων πρόσθετων μετάλλων σε οποιοδήποτε μελλοντικό συμπύκνωμα από τους Μολάους.

Εξάλλου, η επαλήθευση των υψηλών βαθμών περιεχομένων μετάλλων, πριν την ανακάλυψη της παρουσίας γερμανίου στο κοίτασμα, αποτέλεσε για τη Rockfie σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του ρίσκου της επένδυσης, δίνοντας ώθηση στον προσανατολισμό της να προχωρήσει γρήγορα με νέα σχέδια επέκτασης των εργασιών.

Συγκεκριμένα, η εκ νέου ανάλυση του ιστορικού πυρήνα έδωσε τιμές ψευδάργυρου, μολύβδου και αργύρου υψηλής ποιότητας που αναπαράγουν τις ιστορικές αναλύσεις, με τη σταθμισμένη μέση απόκλιση να μην το 10% για κανένα από τα στοιχεία.

Η εταιρεία δημοσίευσε εδώ έναν πλήρη συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων προς ενημέρωση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Rockfire ετοιμάζει μια εκτίμηση των περιεχομένων ορυκτών πόρων για τους Μολάους που συμμορφώνεται με τον κώδικα JORC  (Joint Ore Reserves Committee).

Η διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης για το πρόγραμμα γεώτρησης της εταιρείας στους Μολάους αναμένεται να διαρκέσει έως και πέντε μήνες.

Φωτο: oryktosploutos.net
Πηγή: energypress.gr

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76