UA-49499200-1

Την απαλλαγή δημοτικών τελών στις πλητόμμενες επιχειρήσεις ζητά το Επιμελητήριο Λακωνίας

Με επιστολή του στους Δημάρχους, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού, προκειμένου να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για στήριξη της επιχειρηματικότητας λόγω Covid-19.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Επανερχόμαστε και πάλι προκειμένου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με το κλείσιμό τους κατόπιν κυβερνητικής εντολής στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, να σας ζητήσουμε τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό σας συμβούλιο για:

  1. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις.
  2. Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) από τις επιχειρήσεις

Οι απαλλαγές αυτές ήδη προβλέπονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 68 Α/23-03-2020, άρθρο 37 και παράγραφοι 8 και 9. Όμως, για να τεθούν σε ισχύ οι σχετικές απαλλαγές απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ΠΝΠ:

«Άρθρο 37, παρ 8:
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10-1958 Β.Δ. (Α΄171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Άρθρο 37, παρ 9:
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν 25/1975 (Α΄74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.»

Παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε εάν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει τη σχετική απόφαση ή εάν πρόκειται σύντομα να συζητηθεί το θέμα τόσο για την α) απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις όσο και για την β) απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) από τις επιχειρήσεις.

Με την πεποίθηση πως θα εξαντλήσετε τα περιθώρια που δίνονται από τις ανωτέρω ή άλλες πρόσφατες διατάξεις προς στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76