UA-49499200-1

Στο Δήμο Ευρώτα ο Σπ. Λιβανός – Αποζημιώσεις 0,22 € το κιλό στους πληγέντες παραγωγούς

Το Δήμο Ευρώτα επισκέφτηκε χθες, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022,  σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Λακωνία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε ο παγετός της 25ης και 26ης Ιανουαρίου, που έπληξε την περιοχή.

Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο, κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον φετινό παγετό, αλλά και ζημιές που προκλήθηκαν από τον περυσινό παγετό στις καλλιέργειες του Δήμου, για τις οποίες το ύψος των αποζημιώσεων προκάλεσε την έντονη δυσφορία των παραγωγών. Ο κ. Βέρδος ενημέρωσε επίσης για τα προβλήματα της περιοχής, ιδιαίτερα για ζητήματα άρδευσης, ενώ ο κ. Λιβανός από την πλευρά του ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, οι βουλευτές Ν.Δ. Λακωνίας, κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός,  ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑ&Τ κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Νίκων Τζινιέρης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Στάθης Αναστασόπουλος, επισκέφτηκαν την περιοχή του Λεήμονα, παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκου Σκάλκου, προκειμένου να δουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Δέσμευση του κ. Λιβανού είναι ότι το ΥπΑΑΤ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι με εντολή του κ. Λιβανού θα αναθεωρηθούν πορίσματα από προηγούμενη καταστροφή στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν ήταν δίκαια, με ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Δήλωσε επίσης ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια που έπληξε ο παγετός.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους αγρότες, γεγονός που αποδείχθηκε και την προηγούμενη χρονιά που ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Υπενθύμισε δε ότι η παρούσα κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα πλήρωνε αποζημιώσεις του 2017 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει σε εκκρεμότητα.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, από την πλευρά του, ζήτησε από τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, μιας και όπως τόνισε «πέρυσι στον παγετό που έπληξε την περιοχή μας, οι αγρότες, οι παραγωγοί μας, δεν το κρύβω και εγώ που είμαι αγρότης ειδικού καθεστώτος, δεν πήραμε τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε». Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν του παγετού της 25ης και 26ης Ιανουαρίου, την 1η Φεβρουαρίου περιοχές του Δήμου, όπως η Γλυκόβρυση, ο Άγιος Ιωάννης, η Απιδιά και η Μακρινάρα, επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση.

Έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας που έγινε η σύσκεψη των αγροτικών φορέων της περιοχής, είχε συγκεντρωθεί ομάδα αγροτών, ο επικεφαλής της οποίας κ. Βασίλης Βρουλίτης, πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έθεσε στον κ. Λιβανό και το ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, η οποία έχει προκύψει από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχισθεί η λήψη μέτρων που ως στόχο έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανήγγειλε ότι αναμένεται η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τα οποία θα κινούνται μέσα στο πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι το βάρος είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο κ. Λιβανός και υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Παρόντες στην ενημέρωση που παρείχαν ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, πέραν των ήδη προαναφερθέντων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μιχαήλ Σταματάκος, Μαργαρίτα Σπυριδάκου και Ντία Τζανετέα, οι Αντιδήμαρχοι Ευρώτα κ.κ. Νίκος Γεωργοστάθης, Ζάχος Μπούτσαλης και Δημήτρης Φιφλής, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Γιώργος Μαρουδάς και Δήμος Νταλιάνης, αντίστοιχα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σκάλας κα Ιωάννα Κούρλα, εκπρόσωποι συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών και πλήθος δημοτών, οι οποίοι στη συνέχεια έθεσαν τις ερωτήσεις τους προς τους ομιλητές.

Check Also

Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Λακωνίας για συμμετοχή στην έκθεση SIAL στο Παρίσι

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να επιχορηγήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων …

G-EZ117CQG76