UA-49499200-1

Προ των πυλών 19 ανεμογεννήτριες στα Βάτικα – Έκτακτη σύγκλιση ΔΣ ζητά η Αντιπολίτευση

Ανοίγουν οι πόρτες κατασκευής δύο (2) αιολικών πάρκων στο θρυλικό Κάβο Μαλέα, μια και η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου, ενέκρινε στις 9 Νοεμβρίου 2022, τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στις θέσεις «Βρυσάκια-Κράνι» και «Λυκογκρεμός», συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων».

Δύο αιολικά πάρκα, 19 θηριώδεις ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 142,50 μέτρων, 47.500 τετραγωνικά μέτρα για θεμελίωση αυτών, διάνοιξη νέων δρόμων μήκους περίπου 21,7 χιλιομέτρων και πλάτους 5 μέτρων, κατασκευή υπόγειου δικτύου μήκους 22,9 χιλιομέτρων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του έργου. Ενός έργου το οποίο έχει λάβει ένα ηχηρό ΟΧΙ από την τοπική κοινωνία, από Φορείς και Συλλόγους, από το Δήμο Μονεμβασίας αλλά και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου ενεργοποιώντας μηχανισμούς αντίδρασης, με δεδομένο μάλιστα το χρονικό περιθώριο των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της απόφασης. Ήδη οκτώ (8) Σύλλογοι με επιστολή τους ζητούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μονεμβασίας, κατάθεση αίτησης θεραπείας και ιεραρχικής προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ του ανωτέρω έργου.

Στην αίτηση τους επισημαίνουν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, επί της οποίας γνωμοδότησαν αρνητικά τόσο ο Δήμος Μονεμβασίας όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά και πλήθος συλλόγων και φορέων του Δήμου Μονεμβασίας, βρίθει εξόφθαλμων παρατυπιών και παραβιάσεων ακόμα και αυτού του ίδιου του ελλιπούς και παρωχημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των Υπηρεσιών δεν απαντώνται σαφώς στην Α.Ε.Π.Ο., πόσο μάλλον οι ανησυχίες της Τοπικής Κοινωνίας. Η Χερσόνησος του Μαλέα, το «Μικρό Άγιον Όρος», περιοχή στην οποία ανθεί ο θρησκευτικός, γεωλογικός, φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός, απειλείται, όπως προειδοποιούν δεκαπέντε (15) κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις».

Από την άλλη η Μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου Μονεμβασίας και ο επικεφαλής αυτής Παναγιώτης Νικολινάκος, με σχετική αίτηση έχει ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κάβο Μαλέα και συγκεκριμένα:

  1. Ενημέρωση περί των δράσεων και των ενεργειών της συμπολίτευσης, κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: «Εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βρυσάκια-Κράνι» και «Λυκογκρεμός», συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων» της Δ.Ε. Βοΐων, του Δήμου Μονεμβασιάς, της Π.Ε. Λακωνίας, της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε.»»,
  2. Περί εξεύρεσης πιθανών κοινών συνισταμένων προς την κατάρτιση σχεδίου συντονισμού ενεργειών από κοινού (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τους πρώτους 2 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού στη ΔΕ Βοιών, σύμφωνα με το δικαίωμα αίτησης θεραπείας προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, όπως αυτό αναφέρεται στην Α.Ε.Π.Ο., καθώς και πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ σε περίπτωση μη αποδοχής της προαναφερόμενης αιτήσεως θεραπείας, με ανάθεση σε εξειδικευμένο Δικηγόρο. Παράλληλα, την από κοινού χάραξη στρατηγικής του Δήμου Μονεμβασίας για την αποτροπή των υπολοίπων (αιολικών σταθμών και συνοδών έργων) που θα επακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον και
  3. Ενημέρωση περί των δράσεων και των ενεργειών του δικηγόρου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου σχετικά με την εκπόνηση των δράσεων αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην ΔΕ Βοιών, σύμφωνα με την Υπ. Αριθ. 396/2021 απόφαση της οικονομικής επιτροπής κατόπιν δέσμευσης ποσού για την αμοιβή του κ. Αγγελόπουλου, με το ποσό των 10.000 Ευρώ.

Τέλος στο ίδιο αίτημα της η Αντιπολίτευση, ζητά ενημέρωση περί της πορείας εξέλιξης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) που αφορά πρώτιστα τη ΔΕ ΒΟΙΩΝ αλλά και των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων και αναφορά των κύριων αλλά και επιμέρους στοιχείων που θα βελτιστοποιηθούν από την εγκεκριμένη ΣΜΠΕ της ΔΕ Βοιών από το νέο ΓΠΣ και οι οποίες δύναται να συνδράμουν κατά της αλλαγής χρήσεων γης από την Α.Ε.Π.Ο. των ανωτέρω Αιολικών Σταθμών.

Μανώλης Αντωνάκος: Ξεκάθαρο ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα

Ο καταγόμενος από τα Βελανίδια, ένα γραφικό χωριό που θίγεται άμεσα από την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου, Μανώλης Αντωνάκος, με ανακοίνωσή του δηλώνει έντονα την άρνησή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Βάτικα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από το 2002 ως υποψήφιος Δήμαρχος Βοιών τότε, είχα πεί ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Βάτικα. Δυστυχώς 20 χρόνια μετά το πρόβλημα δεν είναι απλά ορατό αλλά βρίσκεται προ των πυλών!».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βελανίδια και στον Άγιο Νικόλαο, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνοντας: «Δυστυχώς το Υπουργείο αγνόησε τα χαρακτηρισμένα ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ Μνημεία, τις Εκκλησίες της Μεταμόρφωσης Σωτήρας, του Αγίου Κωνσταντίνου του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγιώργη Βαβύλας. Αγνόησε το κηρυγμένο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο του Γερμανικού Παρατηρητηρίου,στα Βελανίδια. Παραβίασε τις επιβεβλημένες αποστάσεις φέρνοντας τες σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς».

Τέλος ο κ. Αντωνάκος καλεί όλους σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, να μην μετατραπεί ο όμορφος και χαρακτηρισμένος ως ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ τόπος σε βιομηχανική περιοχή και να μην επιτραπεί η πολιτιστική περιβαλοντική και αισθητική υποβάθμιση του τόπου μας.

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76