UA-49499200-1

Παρέμβαση Δαβάκη στην τροπολογία για τους εργάτες γης

Με παρέμβαση του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη στους συναρμόδιους υπουργούς και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προστέθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ρύθμιση που καταργεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 τον περιορισμό στον αριθμό των εργατών γης που θα μπορούν να απασχοληθούν στη συγκομιδή της ελιάς, ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η τροπολογία αυτή αρχικά προέβλεπε την παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2023 της προθεσμίας υποβολής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, διατηρώντας τους περιορισμούς στον αριθμό των απασχολουμένων εργατών γης. Για τον λόγο αυτό, ο Θανάσης Δαβάκης σε διαβούλευση με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη, πέτυχε να προστεθεί ο όρος ότι όσες αιτήσεις ελαιοκαλλιεργητών έχουν κατατεθεί ή κατατεθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2022 να γίνονται δεκτές «χωρίς τον αριθμητικό περιορισμό ανά Περιφερειακή Ενότητα».

Με την αλλαγή αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές και που μέχρι σήμερα δεν «προχωρούσαν» επειδή είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εργατών για τη Λακωνία. Επίσης, όσοι αγρότες επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και νέες αιτήσεις για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες των ήδη διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών που το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα είναι επείγον, ειδικά τώρα την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής. Για να λυθεί έπρεπε να καταργηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου ο περιορισμός στον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να μετακληθούν για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες.

Για αυτό ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε συντονισμό με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, καθηγητή Στέλιο Κούτνατζη να καταργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 το αριθμητικό όριο που έθετε η υπουργική απόφαση 5269/139/3.2.2021.

Αυτό πραγματοποιήθηκε με τροπολογία που ψηφίζουμε σε λίγο στη Βουλή.

Με την αλλαγή αυτή ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές στις αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και που μέχρι σήμερα δεν «προχωρούσαν» επειδή είχε συμπληρωθεί ο ανώτατος αριθμός εργατών για τη Λακωνία. Επίσης, όσοι αγρότες επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν και νέες αιτήσεις για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες των ήδη διαμενόντων στην Ελλάδα αλλοδαπών που το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.

Ευχαριστώ τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, Στέλιο Κούτνατζη, για την κατανόηση του προβλήματος και την καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι με τη ρύθμιση αυτή θα διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας. Θα παραμείνω σε επαφή με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ομαλότερες συνθήκες για τους Λάκωνες αγρότες.

Check Also

Παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη: Να λάμψει η αλήθεια ζητά ο Μανώλης Μάκαρης

Ένταση προκαλεί το πολυπόθητο εδώ και χρόνια έργο της παράκαμψης των οικισμών Βλαχιώτη και Σκάλας, …

G-EZ117CQG76