UA-49499200-1

Οι βουλευτές Λακωνίας στον υπουργό ΑΑΤ για το κόστος λειτουργίας των ελαιοτριβείων

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, πραγματοποίησαν οι βουλευτές Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την οποία του εξέθεσαν σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιουργικές μονάδες από το αυξανόμενο ενεργειακό και κατ’ επέκταση λειτουργικό κόστος.

Οι κ. βουλευτές συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννη Παναρίτη, τον Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη, τον Προέδρο των Ελαιοτριβέων Λακωνίας Νίκο Παπαδάκο, τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων Τάκη Ντανάκα και τους εκπροσώπους του κλάδου Παναγιώτη Ρενιέρη και Μιχάλη Μανωλάκο.

Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρών και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν στον κ. Υπουργό τη δυνατότητα να εφαρμοσθεί στον κλάδο των ελαιουργικών μονάδων ότι ακριβώς εφαρμόσθηκε στον τομέα της Αρτοποιΐας, τώρα μάλιστα που έχει ήδη ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος.

Ο κ. Δαβάκης στην τοποθέτησή μου ανέφερε: «Το ελαιόλαδο αποτελεί κρίσιμο διατροφικό παράγοντα και εξίσου σταθερό συγκριτικό πλεονέκτημα της Χώρας μας, ώστε η διαδικασία της μεταποίησης του ελαιοκάρπου, τετράμηνης κατά μέσο όρο διάρκειας, θα μπορούσε να τύχει της αντίστοιχης επιδότησης, όπως ο κλάδος της αρτοποιΐας», τονίζοντας μάλιστα το σχετικά μικρότερο κόστος αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχιακά, μόνο για 4 μήνες περίπου.

Από την πλευρά του ο κ. Κρητικός αναγνωρίζει τη σοβαρότητα και κρισιμότητα του αιτήματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Κρίνεται ως σημαντική η παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση του αιτήματος. Αναμένουμε τους καρπούς της σημερινής προσπάθειας».

Ο υπουργός τέλος ζήτησε να του αποσταλεί μια εκτιμητική πρόταση σχετικά με το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης και δεσμεύθηκε, ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών και Ενέργειας, θα καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δοθεί λύση.

Check Also

Παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη: Να λάμψει η αλήθεια ζητά ο Μανώλης Μάκαρης

Ένταση προκαλεί το πολυπόθητο εδώ και χρόνια έργο της παράκαμψης των οικισμών Βλαχιώτη και Σκάλας, …

G-EZ117CQG76