UA-49499200-1

Μολάοι: Σε τροχιά υλοποίησης το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της Συκικής

Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμα έργο στην πόλη των Μολάων και αφορά το γνωστό σε όλους κτίριο της Συκικής, μια και την Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», προϋπολογσμού 839.999,99 €,

Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση κτιρίου Συκικής και μετατροπή του σε κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων», έχει προϋπολογισμό μελέτης 927.419,35 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους μέσω του Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020».

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του παλιού κτιρίου «ΣΥΚΙΚΗΣ» και η παράλληλη μετατροπή του σε  χώρο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, με απώτερο στόχο τη λειτουργική του επανένταξη στο οικιστικό σύνολο των Μολάων.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης αναφέρει: «Το υπάρχον κτίριο με τη νέα, προτεινόμενη χρήση θα αποτελέσει ένα κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Η τοποθεσία, οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και το αθλητικό-πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, καθιστούν το παλιό εργοστάσιο της Συκικής στην πόλη των Μολάων ως το πλέον κατάλληλο κτίριο στο οποίο με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας του χρήσης, θα επιτευχθεί η καθολική επανάχρησή του και η λειτουργική επανένταξη του».

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι το εν λόγω κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 637,10 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των επεκτάσεών του. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1966, με είκοσι (20) περίπου εργαζομένους, ως χώρος για την αποστείρωση, τη συγκέντρωση, την απεντόμωση, την αποξήρανση και την αποθήκευση ξηρών σύκων του τοπικού Συνεταιρισμού, παραγωγή που έφτανε κάθε χρόνο τους 600-700 τόνους. Αργότερα, όταν η Συκική σταμάτησε τη δραστηριότητά της στο εν λόγω κτίριο, παρέμεινε για πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο.

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76