UA-49499200-1

Με τον Στ. Πέτσα συναντήθηκε η υπό σύσταση Ένωσης Αναπτ. Οργανισμών Ελλάδος

Τις άμεσες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που λέγονται «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» και έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, συζήτησαν τα μέλη της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής της υπό σύστασης Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Κοζάνης κου Γιώργου Αμανατίδη και έγινε σε πολύ καλό κλίμα την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Οργανισμών κκ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Πέτρος Μαμαλάκης, Μαρίνης Μπερέτσος, Παρασκευή Τατούλη και ο νομικός σύμβουλος  κ. Ευάγγελος Πετρόπουλος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πέτσας κάλεσε τους εκπροσώπους της υπό σύσταση Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος να καταθέσουν προτάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση  του πλαισίου λειτουργίας του θεσμού, καθώς και στο σχεδιασμό μιας σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων την επόμενη περίοδο, προκειμένου να υπηρετηθούν καλύτερα οι κυβερνητικές πολιτικές  για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στη συζήτηση τέθηκε ως σημαντικό ζήτημα η σύσταση και λειτουργία μιας Μονάδας Παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των Αναπτυξιακών Οργανισμών, μέσω ενός Μητρώου που θα περιλαμβάνει τα βασικά μεγέθη, όπως απασχόληση, κύκλο εργασιών, αποτελέσματα στην κατεύθυνση της θωράκισης του θεσμού της διαφάνειας και της αποφυγής αποκλινουσών  πρακτικών του παρελθόντος.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ενημέρωσαν τον Υπουργό για τις ενέργειες σύστασης Ένωσης Αναπτυξιακών Οργανισμών Ελλάδος με βασικούς στόχους την ενίσχυση του διαλόγου με τη διοίκηση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για την θωράκιση του θεσμού.

Ο κ. Πέτσας, διατύπωσε την βούληση στήριξης του θεσμού προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και εξέφρασε την  ικανοποίησή του για την παραγωγική συνάντηση. Τόνισε ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κοιτίδες τεχνογνωσίας για τους Ο.Τ.Α. καθώς και μια ευκαιρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη η αυτοδιοίκηση σήμερα. Σε αυτό δε θα συμβάλλει καθοριστικά η απλοποίηση του συστήματος προσλήψεων του προσωπικού των Αναπτυξιακών Οργανισμών, αλλά με κανόνες , χωρίς  καμία δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς οι δαπάνες θα βαρύνουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή δεσμεύτηκε να υποβάλει επεξεργασμένες προτάσεις εντός του 2021, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη εποικοδομητική συνάντηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι σε διαρκή επικοινωνία για την περαιτέρω ενίσχυση και λειτουργία του θεσμού.

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76