UA-49499200-1

Με πρωτοβουλία Δαβάκη προχωρούν Αρδευτικά Έργα στη Λακωνία

Νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, είχε χθες (5/10/2021) το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες που αφορούν στο κλειστό δίκτυο Τρινάσου και του φράγματος της Κελεφίνας, μετά και την προηγούμενη συνάντηση στο γραφείο του κ. Παπαγιαννίδη στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων για την επιτάχυνση των δύο αυτών σημαντικών έργων.

Τον κ. Δαβάκη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκων Τζινιέρης, ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρινάσου Γιάννης Τσιμπίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων και υπεύθυνος εγγείων βελτιώσεων της ΔΑΟΚ Λακωνίας, Γιώργος Μπουραζάνης. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Πετρογιάννης.

Ο κ. Παπαγιαννίδης ενημέρωσε τους κυρίους Δαβάκη, Βερούτη και Τζινιέρη σχετικά με τα ακόλουθα:

  • Ότι, μετά και τις σχετικές κατευθύνσεις που ο Γενικός Γραμματέας είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης με τον κ. Δαβάκη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης στη μελέτη του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου των παρατηρήσεων του Δασαρχείου Γυθείου, όπως αυτή της αφαίρεσης των αμφισβητούμενων εκτάσεων, με αποτέλεσμα η μελέτη να βρίσκεται πλέον στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση της σχετικής απόφασης έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών.
  • Ότι μετά την έγκριση της απόφασης έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, θα δοθεί εντολή για την εκπόνηση της οριστικής υδραυλικής μελέτης για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα συνταχθούν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης και το έργο θα ενταχθεί στα τέλη του 2022 στο ΠΑΑ 2023 – 2027 για υλοποίηση.
  • Όσον αφορά το φράγμα της Κελεφίνας, μετά και τις σχετικές κατευθύνσεις που ο κ. Παπαγιαννίδης είχε δώσει κατά την προηγούμενη συνάντηση με τον κ. Δαβάκη, έχει ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο και το θέμα βρίσκεται στην Κτηματική Υπηρεσία της Λακωνίας για γνωμοδότηση.
  • Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τρέχει την επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί για να αρχίσει η δημοπράτηση του έργου.
  • Όσον αφορά το δίκτυο άρδευσης που συνοδεύει το φράγμα της Κελεφίνας, στις 15 Σεπτεμβρίου άρχισε η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ανάθεση της μελέτης.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Παπαγιαννίδη να δοθούν κατευθύνσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία που τα δύο αυτά έργα έχουν για την αγροτική παραγωγή της Λακωνίας.

Ο κ. Παπαγιαννίδης έδωσε εντολή στον παρευρισκόμενο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Πετρογιάννη, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκπόνησης της οριστικής υδραυλικής μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου, με σκοπό τα τεύχη δημοπράτησης να έχουν εκδοθεί πριν από το Πάσχα. Όσον αφορά το θέμα του δικτύου άρδευσης που συνοδεύει το φράγμα της Κελεφίνας, ο Γενικός Γραμματέας είπε στον κ. Πετρογιάννη να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την εκπόνηση οριστικής μελέτης, ώστε οι διαδικασίες του έργου να προχωρήσουν ταχύτατα.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Δαβάκης, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα, επανέλαβε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί επί τόπου τα έργα, την οποία ο κ. Παπαγιαννίδης εκ νέου απεδέχθη.

Στο τέλος, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

Πιστεύω ότι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με τον κ. Παπαγιαννίδη έδωσε μία περαιτέρω ώθηση στα δύο αρδευτικά έργα της Λακωνίας, στο αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου και στο φράγμα της Κελεφίνας.

Σημαντική ήταν η συμβολή των θεσμικών φορέων του τόπου μας, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Βερούτης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκων Τζινιέρης, καθώς και ο υπηρεσιακός παράγοντας Γιώργος Μπουραζάνης. Η παρουσία του Αντιπροέδρου του ΤΟΕΒ Τρινάσου, Γιάννη Τσιμπίδη, βοήθησε στο να υπάρξει σαφής αποτύπωση εκ μέρους του ΤΟΕΒ στο που βρισκόμαστε.

Είμαι αισιόδοξος και με τη συνδρομή όλων ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει!

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76