UA-49499200-1

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας. Επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης.

Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 στον ιερό της Παναγίας Χρυσαφιτίσσης, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, ευλογήθηκαν οι άρτοι και ακολούθησε η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε μεστό νοημάτων λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο οποίος αφού περιέγραψε τον αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση των ανθρώπων, αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η Υπεραγία Θεοτόκος να δώσει την Σκέπη Της επάνω σε μια κοινωνία, η οποία περιφρονεί τον Λόγο του Υιού Της», σε μια κοινωνία που όπως επισήμανε «καυχάται για τα επιτεύγματά και την ελευθερία της, ενώ καθημερινά υποδουλώνεται στα πάθη και βυθίζεται στο υπαρξιακό κενό», ενώ κατέληξε με την διαπίστωση ότι η Παναγία μας  είναι πάντα πρόθυμη να μας παρηγορήσει, να μας ενδυναμώσει και να μας καθοδηγήσει, αρκεί πραγματικά να έχουμε την πίστη και το ψυχικό σθένος να διορθώσουμε την εσφαλμένη πορεία μας.

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την τιμητική πρόσκληση που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί την ιστορική Μονεμβάσια και να συμμετέχει για πρώτη φορά στον λαμπρό εορτασμό της Πολιούχου της. Παράλληλα τον ευχαρίστησε για την θέρμη και την πατρική αγάπη με την οποία τον υποδέχθηκε, αλλά και για όλα όσα πρόσφερε, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεώς Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, με την οποία τον συνδέουν ιδιαίτεροι πνευματικοί δεσμοί.

Κατακλείοντας την Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο που τίμησε με την παρουσία του και την εξαιρετική ομιλία του την πανήγυρη, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας πέριξ της πλατείας, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.

Τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Παναγιώτης Νικολινάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και ο Αντιπεριφερειάρχης έργων και υποδομών Νίκωνας Τζινιέρης, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων.

Επίσης παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδας, ο Διοικητής του ΑΤ Μολάων Παναγιώτης Γιάννου και του ΑΣ Μονεμβασίας Νεκτάριος Γάγκας, η Λιμενάρχης Νεαπόλεως Βασιλική Χριστοφοράκη και η Διοικήτρια του Α’ Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας Ελένη Σωτηροπούλου, ο Υπαρχιπυροσβέστης Κωνσταντίνος Λιβανός από Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων και ο Ανθυποπυραγός Λεωνίδας Μαχαίρας από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νεαπόλεως και πλήθος πιστών από τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
ΦΩΤΟ: Χρύσανθος Θερμογιάννης 

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76