UA-49499200-1

Καλλιτέχνες της Μεσογείου στο Κάστρο Μονεμβασίας το Σάββατο 23/10

Ο Μεσογειακός οργανισμός Between the Seas, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη, διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας Μεσογειακών καλλιτεχνών Between the Seas Residency στο Κάστρο Μονεμβασίας, με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους Νικόλα Χατζηβασιλειάδη και Χριστίνα Σκουτέλα.

Το Σάββατο 23/10/2021 στις 19:00, θα παρουσιάσουν την έρευνά τους (υπό εξέλιξη) στην Πλατεία Ελκόμενου Χριστού. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η παρουσίαση θα γίνει στον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη στη Γέφυρα. Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

Η έρευνα που θα πραγματοποιήσουν οι δύο καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μονεμβασία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse ‘Kαι δε θα χωρίσουμε ποτέ’. Το εν λόγω έργο πραγματεύεται, μέσα από την ποιητική γραφή του, τις έννοιες της συνύπαρξης, του χρόνου και της αέναης αναμονής καθιστώντας κάθε στιγμή θολή τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου και φαντασίας.

Στόχος των δύο καλλιτεχνών είναι η δημιουργία ενός κινητικού ντουέτου, που μέσω της σκηνικής τους συνδιαλλαγής, λεκτικής και κινητικής, θα επεξεργάζεται τα ασαφή όρια του χρόνου και της παρουσίας τους σε αυτόν.  Εμπνεόμενοι από το χώρο στον οποίο διαδραματίζεται το θεατρικό έργο (ένα σαλόνι σπιτιού), θα χρησιμοποιήσουν αντίστοιχα σκηνικά αντικείμενα, εξετάζοντας το νόημά τους για την πορεία του έργου αλλά και τις δυνατότητές τους σαν χορευτικοί παρτενέρ. Επιπλέον, σκοπεύουν να πειραματιστούν και με το στοιχείο του λόγου, το οποίο έχουν αξιοποιήσει ξανά σε προγενέστερες δουλειές τους, συνδυάζοντας δημιουργικά αποσπάσματα του αρχικού κειμένου και προσωπικούς τους αυτοσχεδιασμούς.

Για τους καλλιτέχνες
Έχοντας ως κοινό υπόβαθρο τις σπουδές τους στην ΚΣΟΤ (Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης), οι οποίες συμπληρώνονται με τις σπουδές θεάτρου (Νικόλας Χατζηβασιλειάδης) και τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χορογραφική έρευνα (Χριστίνα Σκουτέλα), αλλά και τις εμπειρίες τους ως χορευτές και νέοι δημιουργοί, χρησιμοποιούν το σώμα ως το πρώτο τους εργαλείο για τη δημιουργία σκηνικής αφήγησης.

Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Έχοντας αποφοιτήσει αρχικά από τη Δραματική Σχολή «ΕΜΠΡΟΣ – Θέατρο Εργαστήριο» και στη συνέχεια από την ΚΣΟΤ, ο Νικόλας Χατζηβασιλειάδης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους και σκηνοθέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι Γιάννης Κακλέας, Έκτορας Λυγίζος και Αθανασία Κανελλοπούλου, Jasmin Vardimon. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Dance Days Chania και στο ARC for Dance Festival, τα τελευταία χρόνια μάλιστα με δικές του χορογραφίες.

Χριστίνα Σκουτέλα
Απόφοιτος του MA in DANCE Embodied Artistic Research στο Royal Conservatory της Αμβέρσας, όπως και της ΚΣΟΤ και του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Χριστίνα Σκουτέλα έχει παρουσιάσει δημιουργίες της στην Ελλάδα και στο Βέλγιο (Royal Conservatory of Antwerp & Desingel, ZSenne art lab, Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδος, Dance Days Chania). Έχει συνεργαστεί επίσης ως χορεύτρια,, μεταξύ άλλων με τους Τούλα Λημναίου, Ralf Ollertz, Millicent Hodson και Jasmin Vardimon.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας Μεσογειακών καλλιτεχνών Βetween the Seas αποσκοπεί στο να δημιουργήσει στη Μονεμβάσια ένα κέντρο έρευνας και ανταλλαγής μεταξύ καλλιτεχνών της Μεσογείου. Επικεντρώνοντας στην καλλιτεχνική διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα, μέσα απο την παρουσίαση δουλειάς σε εξέλιξη και σεμιναρίων, στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ τοπικής κοινότητας και καλλιτεχνών και η ενεργός εμπλοκή του κοινού στη διαδικασία πραγματοποίησης ενός νέου έργου.

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76