UA-49499200-1

Η παραλία της Νεάπολης εκπέμπει SOS

Έντονα φαινόμενα διάβρωσης έχουν κάνει πλέον αισθητά την παρουσία τους στην παραλία της Νεάπολης. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η μεταβολή και σε ορισμένα σημεία η εκμηδένιση του πλάτους της παραλίας.

Ήδη πριν μερικά χρόνια η απώλεια παραλίας οδήγησε σε κατάρρευση τοιχίου στο ύψος του μπάσκετ, η αποκατάσταση του οποίου συντελέστηκε, όχι όμως με ταυτόχρονη αποκατάσταση της παραλίας αλλά με την τοποθέτηση πλέον ογκολίθων έμπροσθεν αυτού.

Πρόσφατα υπήρξε υποχώρηση και καθίζηση του εδάφους σε μεγάλο τμήμα του παραλιακού πεζόδρομου στη είσοδο της πόλης από την πλευρά της Σπάρτης. Η επιτόπου αυτοψία μπορεί να υποδείξει στον καθένα την εμφανή μείωση πλέον του πλάτους της παραλίας, μιας παραλίας που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τα παρελθόντα έτη είχε σαφώς μεγαλύτερο πλάτος από αυτό που είναι σήμερα.

Όλα τα παραπάνω είναι ορατά πλέον σημάδια της αλλαγής που συντελείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, με συνέπεια την αισθητή αλλαγή του πλάτους της παραλίας. Μιας αλλαγής ή όποια προέρχεται από ανθρώπινες επεμβάσεις αλλά και από την κλιματική αλλαγή και η οποία θα οδηγήσει, εάν δεν ληφθούν μέτρα και δράσεις, σε βάθος χρόνου, στην εξαφάνιση ή στην προς το δυσμενέστερο μεταβολή του πλάτους της παραλίας.

Ήδη το φαινόμενο αυτό έχει επαναληφθεί και σε άλλες παραλιακές ζώνες του Δήμου Μονεμβασίας, όπως στη περιοχή Ξηφιά αλλά και στην παραλία Πορί Μονεμβασίας.

Δεν τολμά κανείς ούτε να σκεφθεί τι θα συμβεί στη πόλη της Νεάπολης εάν αλλάξει ριζικά το πλάτος της παραλίας, τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένα σημεία έχει συντελεστεί η εξαφάνιση της.

Κραυγή αγωνίας προς κάθε κατεύθυνση εκπέμπει το παραλιακό μέτωπο της Νεάπολης. Μια κραυγή που πρέπει να φτάσει στα αυτιά κάθε αρμόδιου φορέα.

Ο Δήμος Μονεμβασίας οφείλει άμεσα με τη δέουσα σοβαρότητα να σκύψει στο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Έχει υποχρέωση, χωρίς καμία καθυστέρηση, να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να συνεργαστεί με υπεύθυνους φορείς και επιστημονικά σωματεία, με απώτερο σκοπό την σύνταξη των απαραίτητων μελετών, προκειμένου να υποδειχθούν τα μέτρα και οι επεμβάσεις για ανάσχεση του προβλήματος σε πρώτη φάση, αλλά και για μελλοντική αποκατάσταση σε δεύτερο βαθμό.

Οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί, με δεδομένο μάλιστα ότι η πόλη της Νεάπολης, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του Δήμου, αλλά και η πύλη εισόδου στο νησί των Κυθήρων, ζει, αναπνέει και αποκτά υπεραξία μέσα από την μεγάλης έκτασης παραλιακή της ζώνη. Ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός αλλά και η με οιονδήποτε τρόπο αναβολή και μετάθεση του προβλήματος -όπως έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια- στο απώτερο μέλλον, μόνο προβλήματα μπορεί να αφήσει για τις επόμενες γενεές.

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76