UA-49499200-1

Η ανάπτυξη της ορεινής Αρκαδίας στο επίκεντρο συνάντησης στη Δημητσάνα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη συνάντηση είχαν, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, Φορείς και Ενώσεις της Αρκαδίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο προβληματισμός και παρουσίαση προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έντονη μείωση πληθυσμού και δραστηριοτήτων των ορεινών περιοχών της Αρκαδίας.

Οι συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες της πρωτοβουλίας αυτής ήταν οι:

  • Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας και Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου με πρόεδρο τον Κωνσταντίνονο Μαρινάκο
  • Ένωση Κ.Αλ.Ο περιφέρειας Πελοποννήσου «Πέλοπας» με πρόεδρο τον Ιωάννη Λαγό-Hora Stemnitsa
  • Παγγορτυνιακή Ένωση με πρόεδρο τον Παναγιώτη Αγγελακόπουλο

Η συνάντηση αυτή ενισχύθηκε και με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Πρεσβευτή του World Future Council, κ. Pedro Tarak, (https://www.worldfuturecouncil.org/pedro-tarak/) ο οποίος  είναι ιδρυτής του Sistema-B και έχει εργαστεί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών αναβίωσης και αναζωογόνησης με βιώσιμους όρους, σε όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν οι διοργανωτές θεώρησαν ότι οι εμπειρίες και οι συμβουλές του θα ήταν πολύ χρήσιμες για τη συνέχεια.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός της Αρκαδίας έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ αντιθέτως ο πληθυσμός της Κορινθίας έχει αυξηθεί κατά 20% και ο πληθυσμός της Αργολίδας κατά 4%. Μειώσεις αλλά πολύ μικρότερες είχαν ο πληθυσμός της Μεσσηνίας κατά 1,35% και της Λακωνίας κατά 3,1% ενώ ο πληθυσμός της Πελοποννήσου συνολικά μειώθηκε κατά 0,68%.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Γορτυνία είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Ελληνικής Ορεινής Επαρχίας που υφίσταται συνεχώς μείωση του πληθυσμού, λόγω έλλειψης δυνατοτήτων απασχόλησης, με τον πληθυσμό της να έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία κατά 20,7%. Η επιχειρηματικότητα και η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι χαμηλή, παρότι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, φυσική ομορφιά, βιοποικιλότητα και παράδοση.

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο λαογράφος Ιωάννης  Δρίνης από το ΥΠΠΟ, ο οποίος μιλώντας για το έργο ίδρυσης του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Δημητσάνας, μας θύμισε μεταξύ άλλων ότι οι Ορεινές και σήμερα «μειονεκτικές» περιοχές της Αρκαδίας αποτελούσαν τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, με πολυάριθμους κατοίκους και με μεγάλη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Επομένως, όπως επισήμανε ο κ. Δρίνης «πρέπει να μελετήσουμε και να επανα-ανακαλύψουμε τις πηγές αυτής της δυναμικής που υπήρχε στο παρελθόν».

Στη συνέχεια, ο Pedro Tarak μετέφερε τους συμμετέχοντες, με ζωντανή σύνδεση, στην περιοχή Mendoza των Άνδεων της Αργεντινής, μιας περιοχής που παρ’ όλη την κρίση στη χώρα, πέτυχε τα τελευταία χρόνια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε ισορροπία μάλιστα με τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνίας.

Στη σύνδεση μίλησαν ο Δήμαρχος Ulpiano Suarez, ο Καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Cuyo της Mendoza Rafael Kemelmajer, η διευθύντρια του Οργανισμού Οίνων Αργεντινής Magdalena Pesce και η Sol Caviccioli, μέλος των B-Corps της Αργεντινής. Η Σόφη Λάμπρου από το Impact Hub Athens και ο Θάνος Κουτσιανάς από την Symbeeosis ήταν οι μεταφραστές και διευκολυντές της συζήτησης.

Η συζήτηση με τους ανθρώπους μιας ορεινής και «μειονεκτικής» περιοχής που έχει πετύχει, έκανε γνωστό ένα διαφορετικό μοντέλο αναπτυξιακής πρακτικής, που προέκυψε από τους ίδιους τους επαγγελματίες, με την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας Συνεχών Σωκρατικών Ερωτήσεων.

Τις ομιλίες έκλεισε ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο οποίος παρουσίασε τις νέες τάσεις στην τουριστική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων να κυριαρχούν αυτές που περιλαμβάνουν αυθεντικές και βιωματικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με φιλικότητα προς στο περιβάλλον και προς την αειφορεία γενικότερα. Επίσης παρουσίασε προτάσεις για ανάπτυξη επιχειρήσεων, βασιζόμενων στον Τουρισμό Υπαίθρου και την Αγροψυχαγωγία.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Με ανακοίνωση τους οι διοργανωτές αναφέρουν:

Οι συναντήσεις αυτές θα εμπλουτιστούν και θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον. Στις επόμενες θα θέλαμε να εμβαθύνουμε στα ερωτήματα που τίθενται συχνά στις συζητήσεις μας για την περιοχή μας:

  •  Πώς μπορούμε να πετύχουμε την κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση του τόπου μας, με βιώσιμο τρόπο;
  • Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιομορφίες και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας ώστε να δημιουργήσουμε μία κοινή ποιότητα ζωής σε όλα τα χωριά;
  • Πώς μπορούμε, αξιοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική ταυτότητα της Αρκαδίας, να προχωρήσουμε στον παραγωγικό μετασχηματισμό του 21ου αιώνα;

Καλούμε λοιπόν, τους επαγγελματίες, όλους τους φορείς της περιοχής μας, την ΑΝΒΟΠΕ, τον Δήμο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όποιον άλλο επιθυμεί, να ξανα-γνωριστούμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και άλλους συμμάχους, με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τα προϊόντα και την εμπειρία των επισκεπτών της Γορτυνίας, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις μας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών, ενώ διατηρούμε και προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον.

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76