UA-49499200-1

Δημοπρατείται το σημαντικότερο έργο στη σύγχρονη ιστορία των Αντικυθήρων

Υπάρχουν έργα που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα ενός τόπου. Ένα τέτοιο έργο είναι το «ΠΑΓΓΑΙΑ – Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων», η εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που σε λίγους μήνες θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα Αντικύθηρα.

Στην παρούσα φάση ξεκίνησε η δημοπράτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, με συνολική δομημένη επιφάνεια να υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ.  που θα περιλαμβάνουν γραφεία διοίκησης, κοιτώνες προσωπικού, χώρους ενδιαίτησης και μικρό αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, εκτιμώμενης αξίας 2.229.870,97 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ΕΤΕπ και το Εθνικό ΠΔΕ, ενώ η συνολική χρηματοδότηση του πλησιάζει τα 30.000.000€, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αφορά εξειδικευμένα επιστημονικά μηχανήματα.

Με ανακοίνωση το ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μεταξύ άλλων δήλωσε:

Πιστεύω πως αυτό το έργο αποτελεί ένα ορόσημο για τα Αντικύθηρα γιατί γίνεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για το νησί. Σε μια περίοδο πληθυσμιακής συρρίκνωσης που κανένας μας δε θέλει να συνεχιστεί. Με τη λειτουργία του ΠΑΓΓΑΙΑ, τα Αντικύθηρα μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που μελετά το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, θα προσελκύσουν επιστήμονες, θα έχουν μόνιμο προσωπικό του ΕΑΑ και ίσως αυτή η πληθυσμιακή μείωση να σταματήσει, εφόσον συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις και ενέργειες που ήδη προχωράμε (ήπιος εποικισμός με πολύτεκνες οικογένειες, ενίσχυση μικρών τουριστικών επενδύσεων μέσω του LEADER και του Αναπτυξιακού Νόμου, μόνιμη στρατιωτική εγκατάσταση στο Φάρο, επίλυση προβλήματος υδροδότησης κ.λπ.).

Με πληροφορίες από: facebook/Eυστράτιος Χαρχαλάκης 

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76