UA-49499200-1

Δαβάκης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Με ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάση Δαβάκης, γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σε πρόσφατη κοινοβουλευτική του Ερώτηση, το έργο της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις 6.12.2023 με τον κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5222744 και αναμένεται η ένταξή του, με προϋπολογισμό 31.769.852,67 ευρώ, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.

Επίσης σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του Έργου, προβλέπονται 6 υποέργα τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στην απάντηση της υπουργού.

«Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την υπόθεση που ονομάζεται Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης (ΝΑΜΣ), αυτό που προέχει είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η Μελέτη Εφαρμογής καθώς επίσης να διευκρινισθεί και το ποσό που αναλογεί σε κάθε υποέργο», αναφέρει ο κ. Δαβάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Νέα Χρονιά ξεκινά με μια πολύ αισιόδοξη εξέλιξη».

Το πλήρες κείμενο της Απάντησης έχει ως εξής:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2274/13.12.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Αθανασίου Δαβάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το έργο ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις 6.12.2023 με κωδικό με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5222744 και αναμένεται η ένταξή του, με προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, ύψους 31.769.852,67 ευρώ.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του Έργου, προβλέπονται τα εξής υποέργα:

Υποέργο 1: «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης». Στο πλαίσιο του υποέργου η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων θα υλοποιήσει την κατασκευή του κτηρίου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης και την διαμόρφωση του όμορου περιβάλλοντος χώρου.
Υποέργο 2: «Υπηρεσίες των βασικών μελετητών ως τεχνικών συμβούλων του έργου», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Υποέργο 3: «Σύνδεση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με Ο.Κ.Ω.», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.
Υποέργο 4: «Έλεγχος εργασιών δόμησης του Υποέργου 1 Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων
Υποέργο 5: «Υποστηρικτικές ενέργειες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης- Προετοιμασία Έκθεσης».
Υποέργο 6: «Απόσπαση, προσωρινή φύλαξη και επανατοποθέτηση αρχαίων αρχιτεκτονικών καταλοίπων στη θέση τους στο πλαίσιο διατήρησης και ανάδειξής τους», που θα εκτελεστεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών πολιτισμού -ολική αναβάθμιση του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και αποκατάσταση της «Οικίας της Ευρώπης» – αναβαθμίζει περαιτέρω την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης αναδεικνύοντας, με τρόπο σύγχρονο, το εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό της απόθεμα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην προώθηση και εμπέδωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου για τη Λακεδαίμονα με επίκεντρο τον πολιτισμό.

Check Also

Στην Καλαμάτα το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γεωργία

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί …

G-EZ117CQG76