UA-49499200-1

Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1549 04/04/2022 η απόφαση με Αριθμό 1368 των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα σε:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα,
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,
στ) ηλίανθο και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Η καταγραφή των προαναφερθέντων ειδών αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των εν λόγω γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Δήλωση αποθεμάτων υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων του άρθρου 1 υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα.

Πηγή: Επιμελητήριο Λακωνίας

Check Also

Συμμαχία Επιμελητηρίων για τη θωράκιση της Ελιάς Καλαμών

Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας,  Λακωνίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας συνδιοργανώνουν εκδήλωση/συζήτηση «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι …

G-EZ117CQG76