UA-49499200-1

Γεράκι Λακωνίας: Εγκαινιάστηκε η Δομή Διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης

Εγκαινιάστηκε, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, η δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι. Το γερακίτικο κιλίμι ξαναζεί, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες του χθες, κρατώντας με αυτό τον τρόπο διαρκή και συνεχή επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του τόπου.

Οι 282 πήλινες αγνύθες του κάθετου (αρχαίου) αργαλειού, που ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα στο Γεράκι, φανερώνουν ότι η υφαντική τέχνη στον τόπο αυτό, έχει μακρά παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αυτή την παράδοση με τις βαθιές ρίζες, αναβιώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα, το Δήμο Ευρώτα και τον πάντα δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος.

Επίσης παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκων Τζινιέρης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, εκπρόσωποι των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Σπάρτης, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας κ. Βασίλης Τσιγαρίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Η διδασκαλία της παραδοσιακής αυτής τέχνης στο Γεράκι, της δημιουργίας κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό, εντάχθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ δυναμικά στηρίζουν την προσπάθεια ο Δήμος Ευρώτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και ο Πρόεδρος αυτού Μιχάλης Σόβολος, καθώς και η υφάντρα Χρυσούλα Σταματοπούλου, που θα διδάξει στην δομή.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η ανωτέρω εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανασταση του 1821.

Με πληροφορίες από facebook/Thanasis Davakis, facebook/Veroutis Theodoros

Check Also

Εγκρίθηκε η ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Kαστόρι

Την έγκριση ίδρυσης Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Καστόρι, από το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος, γνωστοποίησε με …

G-EZ117CQG76