UA-49499200-1

Κάθε καράβι έχει το βυθό του

30.3.2015_Κάθε καράβι έχει το βυθό του_

Το νέο ποιητικό έργο του Πέτρου Κασιμάτη με τίτλο «Κάθε καράβι έχει το βυθό του» είναι ένα έργο γεμάτο μεταφυσική σκέψη, ανατροπές κι έντονες ποιητικές παραβολές.

Το έργο: Ένα μυστικό αλφαβητάρι, ένας λογοτεχνικός θησαυρός από τις αμμουδιές του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας είναι το νέο ποιητικό έργο του Πέτρου Κασιμάτη. Με ζωγραφιές του μεγάλου έλληνα εικαστικού Γιώργου Σταθόπουλου, ο Κασιμάτης, βραβευμένος με το Α’ Διεθνές Βραβείο Ποίησης στο  Μπουένος Άιρες από την Ένωση Αργεντινών Συγγραφέων, παραδίδει στο κοινό το νέο του έργο, με μεταφυσική σκέψη, ανατροπές κι έντονες ποιητικές παραβολές.

Ο Κασιμάτης ως δημοσιογράφος  ταξίδεψε πολύ. Ως ποιητής είδε την άλλη όψη των πραγμάτων. Όπως κι ο Καζαντζάκης που  μας μετέφερε τους θησαυρούς των αποστολών του. Πήγε στην Ταϋλάνδη, τις Φιλιππίνες, τη Σινική θάλασσα, πέρασε στο τρίγωνο των λαθρεμπόρων μεταξύ Ιράν-Ιρακ και Τουρκίας, έζησε έναν δημοσιογραφικό θρίαμβο στη Λατινική Αμερική καλύπτοντας τον πόλεμο των Κόντρας με τους Σαντινίστας, πέρασε στη Βοσνία, το Κουρδιστάν, την Αρμενία, είδε πολέμαρχους και γνώρισε την ιστορία αρχαίων βασιλιάδων.

Βρήκε δελφίνια –μαζί με τους αρχαιολόγους- στις ανασκαφές της Κεντρικής Ασίας και ταξίδεψε με όλα τα μέσα αναζητώντας σε φυλές και χαμένους πολιτισμούς το «εν ανθρώποις ευδοκία».  Μπήκε στη ζούγκλα της Ν.Α Ασίας κι αντίκρισε την ανατολή στο ηφαίστειο Μπρόμο της Ιάβας. Αυτόν τον Ασιανισμό μας μεταφέρει και στο «Κάθε καράβι έχει το βυθό του»  μαζί με προσευχές, συμβολισμούς, περίτεχνο στυλ και ταλέντο.

30.3.2015_Κάθε καράβι έχει το βυθό τουΟ συγγραφέας: O Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι πτυχιούχος

Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, ενώ η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα «Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία».

Δημοσιογράφος-ερευνητής σε θέματα αιχμής στον Ελεύθερο Τύπο και τη Βραδυνή, διετέλεσε βασικός αρθρογράφος στην Απογευματινή, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων. Αποστολές και αποκλειστικότητές του από όλο τον κόσμο έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει έξι πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κουρδιστάν, Βοσνία, Ρουμανία, Λίβανος).

Ταξίδεψε πολύ, με όλα τα μέσα, στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Οι δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές του σε όλο τον κόσμο τον καθιέρωσαν, ώστε να διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας το μάθημα «Διεθνείς Αποστολές και Αποκλειστικά Θέματα».

Έχει εκδώσει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά –έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και τα ρουμανικά– κι ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Επίσης, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Check Also

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά* – Leonardo Padura

Κούβα, 1977. Ο Ιβάν παλεύει να βγάλει τα προς το ζην και όποτε βρίσκει ευκαιρία …

G-EZ117CQG76