UA-49499200-1

Garden Therapy: Τριανταφυλλιά: Η βασίλισσα

4.4.2015_Garden Therapy Τριανταφυλλιά η βασίλισσα

Η τριανταφυλλιά είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της κηπουρικής χάρη στη μεγάλη ποικιλία των ειδών και των χρωμάτων της, αλλά και την πλούσια ανθοφορίας της. Γι’ αυτό, άλλωστε, και έχουν ασχοληθεί με αυτήν τόσοι πολλοί ερευνητές και έτσι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες από 20 χιλιάδες ποικιλίες και υβρίδια τριανταφυλλιάς.

Τα είδη
Οι πιο γνωστές και διαδεδομένες τριανταφυλλιές είναι οι θαμνώδεις με τα χαρακτηριστικά άνθη. Αυτές είναι άλλωστε και οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λουλουδιών. Οι θαμνώδεις τριανταφυλλιές χρησιμοποιούνται για μεμονωμένες φυτεύσεις, αλλά δίνουν και εξαιρετικό αποτέλεσμα όταν δημιουργούμε με αυτές συστάδες (συνήθως ανάμεσα στο γκαζόν). Εκτός από τις θαμνώδεις, υπάρχουν επίσης οι δενδρώδεις, οι αναρριχώμενες και ημιαναρριχώμενες, καθώς και οι νάνες. Οι αναρριχώμενες και ημιαναρριχώμενες τριανταφυλλιές αποτελούν ιδανική λύση για να διακοσμήσουμε πέργκολες, φράχτες, αψιδωτές εισόδους, αλλά και αντιαισθητικά συρματοπλέγματα. Κατά κανόνα όμως θα χρειαστεί να τις στηρίξουμε για να αναρριχηθούν.

Το κλάδεμα 
Από τον Ιανουάριο έως και τον Φεβρουάριο, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής, και σίγουρα πριν την έναρξη της νέας βλάστησης, θα πρέπει να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, προκειμένου να πετύχουμε μια πλούσια ανθοφορία την άνοιξη, που θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο.
Η διαδικασία Αρχίζουμε απομακρύνοντας με το κλαδευτικό μας ψαλίδι όλα τα ξερά και μη υγιή κλαδιά από τη βάση τους, καθώς και όσα κλαδιά κατευθύνονται στο κέντρο του φυτού, ώστε αυτό να είναι «άδειο» και τα κλαδιά να γέρνουν προς τα έξω.
Σκοπός Στις περισσότερες των περιπτώσεων (στις θαμνώδεις και δενδρώδεις τριανταφυλλιές) είναι να σχηματίσουμε ένα «κύπελλο». Έτσι αφήνουμε από 3 έως 6 κλωνάρια ανάλογα με την ηλικία και τη δύναμη του φυτού (π.χ. όσο πιο μεγάλο είναι το φυτό τόσο πιο πολλά κλωνάρια αφήνουμε) και σε κάθε ένα από αυτά φροντίζουμε να υπάρχουν από 3 έως 6 υγιή «μάτια».
Το κλάδεμά μας θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό (π.χ. 3 κλαδιά με 3 «μάτια» το καθένα) όταν έχουμε νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές, απεριποίητες τριανταφυλλιές που είχαν μείνει ακλάδευτες και γενικά αδύνατα φυτά που θέλουμε να τα ανανεώσουμε.
Φροντίζουμε να κόβουμε τον κάθε βλαστό τουλάχιστον 1 εκ. πιο ψηλά από τον κάθε οφθαλμό, αφήνοντας ως τελευταίο, ανώτερο οφθαλμό αυτόν που κοιτάει προς τα έξω, ώστε να αποκτήσει το φυτό μας το επιθυμητό σχήμα (το κύπελλο), αλλά και να αερίζεται επαρκώς.
Κατά τον ίδιο τρόπο κλαδεύουμε και τις αναρριχώμενες, φροντίζοντας οι «ενεργοί» ανώτατοι οφθαλμοί που θα διατηρήσουμε να βρίσκονται στο κάτω μέρος της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές να κλαδεύονται με βάση το ανώτατο σημείο της επιφάνειας κάλυψης, με αποτέλεσμα η προς κάλυψη επιφάνεια να μένει ακάλυπτη και η τριανταφυλλιά να αναπτύσσεται πάνω από αυτήν. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να καλύψουμε έναν τοίχο από το 1 μ. έως τα 2 μ. και κλαδέψουμε την αναρριχώμενη στο 1,70 μ., σημαίνει ότι θα καλύψουμε από το 1,70-1,80 μ. και πάνω. Τα κλαδιά δεν πρόκειται να πάνε οικειοθελώς προς τα κάτω. Άρα, πρέπει να κλαδέψουμε στο 0,90-1,10 μ. την τριανταφυλλιά μας, ώστε να καλύψει από το 1 μ. και πάνω.

Ο πολλαπλασιασμός
Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να αποκτήσουμε νέα φυτά με μοσχεύματα που θα διαλέξουμε στη διάρκεια του κλαδέματος από τις τριανταφυλλιές που έχουμε, καθώς οι περισσότερες ποικιλίες της τριανταφυλλιάς πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.
Η προετοιμασία Διαλέγουμε για μοσχεύματα ξυλοποιημένα και εύρωστα κλαδιά από υγιείς τριανταφυλλιές μήκους 20-30 εκ. Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα που μπορεί να έχουν, φροντίζουμε ώστε να υπάρχουν στα μοσχεύματα 2 έως 3 οφθαλμοί. Από αυτούς, ο ανώτερος θα πρέπει να απέχει 1 εκ. από την τομή. Επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην καταστραφεί ο κατώτατος οφθαλμός.
Η διαδικασία Μετά από αυτήν την προετοιμασία, παραχώνουμε ελαφρά πλαγιαστά τα μοσχεύματα, κατά προτίμηση σε αμμώδες χώμα, έτσι ώστε το ένα «μάτι» να είναι έξω από το χώμα.
Προσοχή: Σημαντικό είναι το χώμα να διατηρείται τις πρώτες ημέρες συνεχώς υγρό.

Πηγή: vita.gr

 

Check Also

Δράση για τις ΑΠΕ από τη MORE σε Σχολεία της Εύβοιας, Κοζάνης και Μονεμβασιάς

Η σχολική χρονιά έκλεισε διαφορετικά φέτος για 40 Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία σε Κάρυστο, Ερέτρια, …

G-EZ117CQG76