UA-49499200-1

Pavlopetri Watch Day σε Νεάπολη και Ελαφόνησο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η ARCH International παρουσιάζει το Pavlopetri Watch Day, ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον αρχαίο βυθισμένο οικισμό Παυλοπέτρι Λακωνίας. Οι δωρεάν εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Νεάπολη και την Ελαφόνησο, από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου 2019.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις του Pavlopetri Watch Day περιλαμβάνουν και ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ θαλάσσιας οικολογίας, το Pavlopetri Eco-Marine Film Festival, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Οι επισκέπτες θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ για το θαλάσσιο περιβάλλον, να λάβουν μέρος σε έναν πρωινό περίπατο/τρέξιμο/βόλτα με ποδήλατο και να συμμετάσχουν σε υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το πρόγραμμα του Pavlopetri Watch Day

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019
11:00 πμ. Εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών. Ένα παιχνίδι ανακάλυψης μέσα στο Μουσείο.
19:00 μμ. Προβολή του ντοκιμαντέρ Άκρα της Δήμητρας Μπαμπαδήμα.
21:30 μμ. Προβολή του ντοκιμαντέρ Guardians of the Aegean του Όμηρου Ευαγγελινού.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019
11:00 πμ. Υποβρύχιες ξεναγήσεις με αναπνευστήρα στον αρχαιολογικό χώρο στο Παυλοπέτρι. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
19:00 μμ. Προβολή του ντοκιμαντέρ Akra Malea του Νίκου Νταγιαντά. Πρόκειται για μια παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών.
20:30 μμ. Χαιρετισμός από την Δήμαρχο Ελαφονήσου Κυρία Έφη Λιάρου. Παρουσίαση από τη Δέσποινα Κουτσούμπα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού ενός σχεδίου διαχείρισης για το Παυλοπέτρι.
21:30 μμ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic Drain the Oceans: Legends of Atlantis. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019
08:00 πμ. Περίπατος, τρέξιμο, βόλτα με ποδήλατο από το Λιμανάκι Νεάπολης μέχρι το Παυλοπέτρι.
11:00 πμ. Προβολή της ταινίας της Pixar Ψάχνοντας τον Νέμο. Η προβολή θα είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.
19:00 μμ. Προβολή έξι μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών το 2019. Προβολή με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
21:30 μμ. Προβολή του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ A Plastic Ocean για το πως ο ωκεανός γεμίζει με πλαστικά σκουπίδια και ποιες είναι οι συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή. Ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Limira Mare στη Νεάπολη Λακωνίας.

Ο αρχαίος οικισμός Παυλοπέτρι
Το Παυλοπέτρι είναι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου. Βρίσκεται στον Όρμο των Βατίκων, σε βάθος δύο – τριών μέτρων μεταξύ της παραλίας της Πούντας και της μικρής νησίδας Παυλοπέτρι που βρίσκεται βόρεια της Ελαφονήσου.

Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ, ωκεανογράφο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Έναν χρόνο αργότερα, μαζί με τον καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σπάρτης, χαρτογράφησαν το Παυλοπέτρι και χρονολόγησαν την ύπαρξή του στην Μινωική περίοδο, πάνω από 5000 χρόνια πριν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας οικισμός με προσεκτικά διατεταγμένες οδούς, οικιστικές γειτονιές με κήπους, λιμάνι με αποθήκες, κυβερνητικά κτίρια, ναούς και μια περιοχή με τάφους χαραγμένους σε πέτρα.

Μερικές πληροφορίες για την ARCH International
Η ARCH International είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που έχει τη βάση της στην Ουάσινγκτον και επικεντρώνεται σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ομάδα της αποτελείται, μεταξύ άλλων, από αρχαιολόγους, ιστορικούς, μηχανικούς και δικηγόρους.

Μετά τη συνεχή προσπάθεια του ελληνικού τμήματος της ARCH International, το Παυλοπέτρι συμπεριλήφθηκε στην λίστα του World Monuments Fund (2016-2018) με τα μνημεία που απειλούνται παγκοσμίως. Το WMF είναι ένα από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς παγκοσμίως για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2016, το Greek Chapter της ARCH International διοργανώνει διοργανώνει το Watch Day, προκειμένου να διευκολύνει τη συζήτηση για την προστασία του αρχαίου οικισμού Παυλοπέτρι. Το Greek Chapter της ARCH International πέτυχε, επίσης, να χαρακτηριστεί το Παυλοπέτρι, ο Όρμος των Βατίκων και το Μυρτώο Πέλαγος ως το πρώτο Hope Spot της Ελλάδας από τον περίβλεπτο οργανισμό θαλάσσιου περιβάλλοντος Mission Blue. Το Mission Blue αναγνωρίζει, έτσι, την εύθραυστη κατάσταση του αρχαίου οικισμού και την υπαρκτή απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Pavlopetri Eco-Marine Film Festival και το Pavlopetri Watch Day διοργανώνονται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, με την υποστήριξη του Mission Blue και με χορηγό επικοινωνίας τους Cinepivates.

Περισσότερες πληροφορίες για την ARCH International και το Pavlopetri μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link: archinternational.org και pavlopetri.org, καθώς και στις σελίδες του Facebook: Pavlopetri-Eco-Marine-Film-Festival , greekARCH

Στοιχεία επικοινωνίας:
Barbara Euser +30 695 582 909 (αγγλικά)
Μάγδα Σωτηριάνου +30 693 219 1570 (ελληνικά ή αγγλικά)

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76