UA-49499200-1

H Google τιμά την συγγραφέα Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ

7.2.2015_H Google τιμά την συγγραφέα Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ
Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 148 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1867, σε ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, κοντά στο μεγάλο δάσος του Ουισκόνσιν, στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ηλικία δεκατριών ετών, η Λόρα και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τα πυκνά δάση του Ουισκόνσιν για τα λιβάδια του Κάνσας, κι από εκεί στην εύφορη κοιλάδα της Μινεσότα, μέχρι μια ολοκαίνουρια πόλη, στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην περιοχή της Ντακότα. Στη μακρόχρονη αναζήτησή τους για μια νέα ζωή σε δική τους γη, η Λόρα και οι δικοί της, γνήσιοι πιονιέροι, αντιμετώπισαν τα πάντα, από μεγάλες ξηρασίες και βαρυχειμωνιές, μέχρι κατεστραμμένες σοδειές και επιδρομές ακρίδων.

Η Λόρα έδειξε από μικρή την εξυπνάδα και το κουράγιο της, ενώ η ζωή της στα σύνορα ήταν μια διαρκής περιπέτεια. Δούλευε σκληρά, για να βοηθάει τους γονείς της στο σπίτι και στη φάρμα, αλλά υπήρχε πάντα και χρόνος για διασκέδαση, που σήμαινε σκαρφάλωμα στα δέντρα, βόλτες με το άλογο και το έλκηθρο, παιχνίδι με τις τρεις αδελφές της και τραγούδι, όταν ο πατέρας της γρατζούνιζε το βιολί του. Η Λόρα αγαπούσε πολύ το σχολείο και, στα δεκαπέντε της,  έγινε δασκάλα, όπως και η μητέρα της.

Τρία χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον Αλμάντσο Ουάιλντερ, ένα ήσυχο αγροτόπαιδο από τη βόρεια Νέα Υόρκη. Μαζί του και με την κόρη τους Ρόζα, η Λόρα επιχείρησε το δικό της ταξίδι με σκεπαστή άμαξα, μέχρι το Μάνσφιλντ του Μισούρι. Εκεί, πιστεύοντας πως, για να εκτιμήσεις που έφτασες, πρέπει να ξέρεις από που ξεκίνησες, έγραψε για τα παιδικά της χρόνια στα αμερικανικά σύνορα. Για εκατομμύρια αναγνώστες, η Λόρα εξακολουθεί να ζει σαν η μικρή πιονέρισσα στα βιβλία της πολυαγαπημένης σειράς «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Η Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 1957 σε ηλικία 90 ετών.

7.2.2015_H Google τιμά την συγγραφέα Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ_
«Μικρό σπίτι στο λιβάδι»

Η τηλεοπτική σειρά
Τα βιβλία μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη μέσα από μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά, που παρακολούθησαν εκατομμύρια παιδιά και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Το σενάριο της τηλεοπτικής μεταφοράς ήταν βασισμένο στο βιβλίο, που είχε γράψει το 1935 η συγγραφέας Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ, την οποία υποδύθηκε η 9χρονη Μελίσα Γκίλμπερτ. Η Μελίσα Σου Άντερσον είχε τον ρόλο της μεγαλύτερης αδελφής και η Κάρεν Γκρασλ έπαιζε τη σύζυγο του αρχηγού της οικογένειας, Τσαρλς Ίνγκαλς, τον οποίο υποδύθηκε ο Μάικλ Λάντον.

Το σήριαλ γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη σεζόν προβολής και έδινε έμφαση στις οικογενειακές αξίες και τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά έθιγε και πολλά κοινωνικά ζητήματα, όπως η υιοθεσία, ο αλκοολισμός, οι ασθένειες, ακόμη και ο βιασμός.

Το 1982, η σειρά μετονομάστηκε «Το μικρό σπίτι. Μια νέα αρχή» και, έναν χρόνο αργότερα, σταμάτησε να μεταδίδεται. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν πληροφορίες, που ανέφεραν ότι, στα χειρόγραφα απομνημονεύματά της, η συγγραφέας δεν περιέγραφε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, αλλά σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και ακραίες συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76