UA-49499200-1

ΥΠΕΝ: Παράταση ενός έτους στην υποβολή δικαιολογητικών για τα αυθαίρετα

Νομοθετική πρωτοβουλία αναλαμβάνει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την παράταση προθεσμιών οι οποίες εκπνέουν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην αυθαίρετη δόμηση.

Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017) και για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013) καθίσταται αναγκαία, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Με ρύθμιση που θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταθέσει κατά ένα έτος τις προθεσμίες για την περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι διαδοχικές και η πρώτη από αυτές λήγει, κατόπιν των παρατάσεων που έχουν ήδη δοθεί, στις 8.2.2021. Με την προωθούμενη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταληκτικές ημερομηνίες μετατίθενται εντός του 2022 και ειδικότερα στις ημερομηνίες 8.2.2022, 8.5.2022 και 8.8.2022.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το ΥΠΕΝ δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για μια νέα ηλεκτρονική εποχή νομιμότητας και ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα γης και δομημένου περιβάλλοντος. Και η Πολιτεία βασίζεται για την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στην καθημερινή δουλειά των μηχανικών, που τους θεωρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια η χώρα μας να αλλάξει σελίδα. Για αυτό αποδέχομαι την πρόταση του ΤΕΕ και προχωρώ άμεσα στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να δώσουμε αναγκαίο χρόνο και περιθώριο στους μηχανικούς ώστε να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές που έχουν κάνει με βάση παλαιότερους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση. Διότι είναι κρίσιμο η διαδικασία να γίνει ορθά και να είναι πλήρης, ακριβώς επειδή ξεκίνησε η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

«Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό μέρος της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ειδικά στα αυθαίρετα, εδώ και μια 10ετία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της Πολιτείας για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Το έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων, που η Πολιτεία τους ανέθεσε, πρέπει, λόγω της νέας ηλεκτρονικής εποχής που ήδη δημιουργούμε στα θέματα δόμησης, να ολοκληρωθεί σωστά και πλήρως, με όλα τα αναγκαία σχέδια και δικαιολογητικά που απαιτούνται».

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76