UA-49499200-1

Το μέλλον της Λακωνίας στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης φορέων με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη φορέων της Λακωνίας με θέμα: «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

  • Από το Επιμελητήριο Λακωνίας ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης.
  • Οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας κ.κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Αδαμαντία Τζανετέα και Γιώργος Πουλοκέφαλος.
  • Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ζαχαρίας Μπούτσαλης.
  • Ο Πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Λακωνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Πολυζώης Κουρκούλης.
  • Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας κ. Νικόλαος Μηνακάκης.
  • Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός.
  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης.
  • Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μολάων κα Έφη Περδικόγιαννη.

Επίσης, συμμετείχαν οι εξής επιχειρήσεις:

  • Ο κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος από την ΑΛΕΑ ΑΕΒΕ,
  • Ο κ. Νικόλαος Γραμματικάκης από την ΚΑΣΕΛ,
  • Ο κ. Χρήστος Κυριαζάκος από τη ΛΑΒΙΟΓΑΛ και
  • Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου από την Λακωνική Ζυθοποιία/Sparta Beer.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, στην εισήγησή του είπε ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία είναι απαραίτητη σε συνθήκες πανδημίας, για τη συνέχιση και ενδυνάμωση της συζήτησης επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λακωνική κοινωνία. Τόνισε ότι στόχος της πρώτης αυτής επαφής είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης λύσεων, άμεσων όπου είναι εφικτό και οριοθέτηση στόχων και ενεργειών με πλάνο δεκαετίας, που θα ωθήσουν την ανάπτυξη στη Λακωνία.

Κάλεσε τους φορείς της πολιτείας, να ενημερώσουν για την πορεία και το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα φλέγοντα θέματα υποδομών και επιχειρηματικότητας στο νομό και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, να θέσουν τις προτάσεις τους.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής:

  • Οδικό δίκτυο της Λακωνίας (εσωτερικό και σύνδεση με τα αστικά κέντρα). Βελτίωση συνολικά του οδικού δικτύου, σύνδεση των τριών μεγάλων τουριστικών προορισμών Μυστράς-Μονεμβασία-Μάνη, όπως και σύνδεση Καλαμάτας-Αρεόπολης. Τέθηκαν και οι νέες ανάγκες για σύνδεση οδικού δικτύου με το νέο Νοσοκομείο και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη και νέα Γέφυρα Ευρώτα, Σπάρτη-Γύθειο, τα εν εξελίξει έργα όπως η νέα είσοδος Σπάρτης, η πρόσβαση στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, η σύνδεση Νεάπολης-Μονεμβάσιας-Άγιος Φωκάς κλπ. Αξιοποίηση λιμανιού Γυθείου, Μαρίνες. Συζητήθηκε και η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Σπάρτης.
  • Μονάδες Υγείας. Επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υπαρχόντων νοσηλευτικών μονάδων και κέντρων υγείας του νομού και επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
  • Εξοικονόμηση υδάτων/άρδευση. Φράγμα Κελεφίνας, ολοκλήρωση της μελέτης για την υδάτινη λεκάνη Ευρώτα και διερεύνηση της δημιουργίας και άλλων μικρών φραγμάτων σε Ταΰγετο και Πάρνωνα, για την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης της Νότιας Λακωνίας και γενικά την εξοικονόμηση υδάτων και την αντιμετώπιση μελλοντικής λειψυδρίας στο νομό.
  • Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, αναβάθμιση Μουσείου Σπάρτης.
  • Φυσικό αέριο. Πορεία των μέχρι τώρα ενεργειών, διεκδίκηση άμεσης τροφοδότησης με υγροποιημένο αέριο και ένταξη της Σπάρτης όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
  • Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ 2021-2027 για τον πρωτογενή τομέα, του Ταμείου Ανάκαμψης για τις υποδομές και του ΕΣΠΑ για την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή μετάβαση, την απασχόληση και την χωρική ανάπτυξη.
  • Νέο αναπτυξιακό μοντέλο με αξιοποίηση του παραγωγικού πλούτου της περιοχής και σύνδεσή του με το τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν, δημιουργία brand name, Αξιοποίηση του τεράστιου ιστορικού, αρχαιολογικού πλούτου. Ανάδειξη/αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Δημιουργία Βιοτεχνικής/Βιομηχανικής περιοχής.
  • Άμεση στήριξη όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Η ρύθμιση και η παράταση καταβολής των υποχρεώσεών τους δεν είναι λύση. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δίνουν ανάσα αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης και θα πρέπει να εκπονηθεί ένα σοβαρό σχέδιο διάσωσής τους.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν πως οι ανάγκες είναι πολλές και πρέπει να γίνουν όλα τα έργα. Το κοινό μέτωπο συνεργασίας και διεκδίκησης είναι επιβεβλημένο. Η επικοινωνία και η μελέτη για ανεύρεση λύσεων και χρηματοδότησης πρέπει να συνεχιστεί ανά θέμα με τη συμβολή τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και ειδικών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης, τόνισε την ομοφωνία όλων στο ενιαίο μέτωπο δράσης και την κατάθεση, προς την κυβέρνηση την περιφέρεια και τους δήμους ανάλογα με το θέμα, εφικτών και ρεαλιστικών προτάσεων επίλυσης τόσο άμεσων προβλημάτων όσο και την σύνταξη προτάσεων για τα μεγάλα έργα. Το Επιμελητήριο θα αναλάβει τη διοργάνωση των επόμενων τηλεδιασκέψεων ανά θέμα για την εξειδίκευση των προτάσεων.

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76