UA-49499200-1

Το ζεύγος Jim & Carol McCord μας καταθέτει την αγάπη του για τη Μονεμβασία

4.4.2014_Συνέντευξη Jim and Carol_1Στη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας συναντήσαμε και μιλήσαμε με το ζεύγος Jim and Carol McCord από την Αμερική. Αυτός καθηγητής Πανεπιστημίου λογοτεχνίας και αυτή φωτογράφος.

Για πρώτη φορά επισκέπτονται την Ελλάδα το 1992, μαζί με φοιτητές Πανεπιστημίου, όπου παραμένουν για τρεις μήνες. Περιδιαβαίνοντας τη Πελοπόννησο επισκέπτονται για πρώτη φορά τη  Μονεμβασία κι όπως λέει ο Jim: « Η πρώτη φορά ήταν αρκετή για να  μας μαγέψει. Από τότε ζούμε με την ανάμνηση της Καστροπολιτείας , περιμένοντας τη στιγμή να έρθουμε πάλι σ’ αυτή ».

Το 2006 επισκέπτονται πάλι την Ελλάδα και μέρος των διακοπών τους αποτελεί και η Μονεμβασία. Η Carol μας λέει: « Στη χώρα μας έχει πολύ κρύο ενώ εδώ το κλίμα είναι μαγικό. Έτσι αποφασίσαμε το επόμενο ταξίδι μας στη Μονεμβασία να γίνει χειμώνα ».

4.4.2014_Συνέντευξη Jim and Carol_2

Έτσι και έγινε. Από τις 15  Ιανουαρίου 2014 βρίσκονται στη Μονεμβασία για τρεις μήνες . Περπατούν στα σοκάκια του Κάστρου, απολαμβάνουν τον ήλιο του χειμώνα , την αύρα της θάλασσας και χάνονται στο χρόνο. Η Carol αιχμαλωτίζει με τη φωτογραφική της μηχανή εικόνες του τόπου, ενώ ο Jim γράφει υπέροχα ποιήματα. Λατρεύει τον ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο και όταν των ρωτήσαμε πως πρωτοήρθε σ’ επαφή με τη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μας είπε : « Ένας φίλος  ποιητής μου μίλησε για το Γιάννη Ρίτσο πριν δέκα χρόνια. Διάβασα ένα μεγάλο βιβλίο  με ποιήματά του και από τότε άρχισα να τα διδάσκω στους φοιτητές μου ».

Τους ρωτήσαμε πως βλέπουν το τόπο και τους ανθρώπους του. « Ο καθένας εδώ αισθάνεται καλοδεχούμενος και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και χαμογελαστοί » μας λέει η Carol και συνεχίζει o Jim « υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο χθες και το σήμερα , υπάρχει μαγεία και απίστευτη ομορφιά στο χώρο ». Η Carol ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία χρόνια πριν και σήμερα είναι επαγγελματίας φωτογράφος . Μας αναφέρει ότι ο χώρος την έχει μαγέψει , η φύση είναι υπέροχη και ο κάθε φωτογράφος έχει απίστευτα ερεθίσματα.

1 Sunrise IMG_6120
Ανατολή Ηλίου στο Κάστρο Μονεμβασίας

Μιλήσαμε μαζί τους για την ελληνική κουζίνα και ζητήσαμε την άποψή τους . Η Carol αναφέρει : « Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε τη μεσογειακή δίαιτα ως βασικό στοιχείο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το λάδι, το ψάρι, τα λαχανικά αποτελούν βασικά στοιχεία της διατροφικής μας αλυσίδας». Ο Jim μας μιλά με πολύ όμορφα λόγια για το κρασί της περιοχής λέγοντας: « Δοκιμάσαμε κρασί από τοπικούς παραγωγούς, ήταν υπέροχο » .

Βρίσκουν τα τουριστικά καταλύματα ικανοποιητικά ως προς την ποιότητα και τις τιμές, ενώ θεωρούν το κόστος φαγητού σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα. Μας είπαν επίσης ότι η πρόσβαση με αυτοκίνητο δεν αποτελεί εμπόδιο για τον επισκέπτη και όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν: « Όλοι όσοι έρχονται εδώ είναι λόγω της ιστορικότητας του χώρου. Αυτή η μοναδική ομορφιά είναι που τραβάει εδώ τον καθέναν από εμάς».

Κλείνοντας την κουβέντα μας τους ζητήσαμε τις τελευταίες σκέψεις τους: « Ευχόμαστε μας είπαν οι άνθρωποι εδώ να αγαπούν και να προσέχουν τούτο το τόπο, ενώ εμείς θα περιμένουμε με αγωνία τη στιγμή που θα επισκεφθούμε ξανά τη Μονεμβασία».

Check Also

Νίκος Καββαδίας

Ο λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, …

G-EZ117CQG76