UA-49499200-1

Το βιβλίο του για τη Μονεμβασία παρουσιάζει ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου Lazareto, στη Μονεμβασία, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Νεκτάριου Μαστορόπουλου για τη  Μονεμβασία.

Η παρουσίαση θα γίνει υπό τύπον ημερίδας, όπου θα γίνουν εισηγήσεις από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων, πανεπιστημιακούς, κληρικούς, εκπροσώπους επισήμων φορέων κλπ.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Όπως αναφέρει στο staging.www.staging.monemvasianews.gr ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος, η παρουσίαση είναι μια αφορμή να συζητήσουμε για την κληρονομιά που μας παραδίδει τούτος ο τόπος, μια κληρονομιά που είναι μοναδική μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού και την οποία, αφού πρώτα βέβαια τη γνωρίσουμε, θα πρέπει να αποφασίσουμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο.

«Στόχος μου, μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι να υιοθετηθεί και να καθιερωθεί ένα νέο αφήγημα για την ιστορία της Μονεμβασίας, που δεν ήταν απλά μια πλούσια και ισχυρή πόλη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο» επισημαίνει ο κ. Μαστορόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα μαζί με τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, δένουν αρμονικά στην περίπτωση της Μονεμβασίας και αποτελούν την κληρονομιά που εκείνη διαμορφώνει, διασώζει και παραδίδει ατόφια στο μέλλον».

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

«Η Θήρα γεωλογικώς συνίσταται εξ ελαφρόπετρας και πορσελάνης…»

Αυτό το απόσπασμα από τον οδηγό της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ο Σεφέρης στο ποίημά του για τη Σαντορίνη, γυρνούσε πριν χρόνια στο μυαλό μου, όταν παραφράζοντάς το, σκέφτηκα να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα, από τι συνίσταται η Μονεμβασία.

Δηλαδή ποια είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της και η ουσία της ίδιας της ύπαρξής της και της πορείας της στους αιώνες.

Θέλοντας να δώσω μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, συνέγραψα  αυτό το βιβλίο, τονίζοντας τα στοιχεία εκείνα από την ιστορική  πορεία  της πόλης που γεννήθηκα και τα οποία την καθιστούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνισμού.

Καταθέτω τον συνοπτικό αυτό ιστορικό οδηγό με σεβασμό και αγάπη.

Παράλληλα αγκαλιάζω την ευρύτερη περιοχή,  με περιδιαβάσεις σε μέρη μοναδικά, με ιστορία χιλιάδων ετών, με φύση ανεπανάληπτη, περιοχή που μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός, στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Μονεμβασία, Βάτικα, κάμπος Μολάων και Ασωπού, ορεινός Ζάρακας.

Ελπίζω, όσο το δυνατό περισσότεροι, να είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν τη μοναδική κληρονομιά που κουβαλάει αυτός ο τόπος.

Check Also

Νεοκλής Κρητικός: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τελικά από τη Σπάρτη

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η Σπάρτη συμπεριλήφθηκε τελικά στους …

G-EZ117CQG76