UA-49499200-1

Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου

7.12.2014_Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσειςΜπορεί να αγαπάς την κλασική λογοτεχνία ή την ποίηση, αλλά τα παρακάτω βιβλία πρέπει να τα διαβάσει ο καθένας μας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Δείτε ποια είναι αυτά…

Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupery

Η υπέροχη ιστορία ενός αγοριού από άλλο πλανήτη που συναντά τον αφηγητή ο οποίος είχε ατύχημα με το αεροπλάνο του στην έρημο. Ο Μικρός Πρίγκιπας αφηγείται τη ζωή του στον δικό του πλανήτη και νοσταλγεί να γυρίσει πίσω. Αν και θεωρείται παιδική ιστορία, ο Μικρός Πρίγκιπας είναι μια βαθιά συναισθηματική ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και την  αφοσίωση που πρέπει να διαβάσουν όλοι ανεξαιρέτως.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα, Ernst Hemingway

Η πανέμορφη αυτή ιστορία του Robert Jordan, ενός νεαρού ιδεαλιστή αμερικανού, δυναμιτιστή, που συμμετείχε στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο το 1937. Η ιστορία του διαδραματίζεται σε 68 ώρες, καθώς ο Jordan προσπαθούσε να φέρει εις πέρας μια επιχείρηση δολιοφθοράς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Jordan βιώνει παράλληλα και τον έρωτα με την Μαρία, μια πανέμορφη ισπανίδα.

100 χρόνια μοναξιά, Gabriel Garcia Marquez

Η ιστορία αυτού του υπέροχου βιβλίου, γεμάτου με μαγικό ρεαλισμό, διαδραματίζεται στο χωριό Macondo και περιγράφει τη ζωή των κατοίκων του. Ξεκινά με τον José Arcadio Buendía, τον άνδρα που έχτισε το χωριό, ο οποίος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τις σκιές του παρελθόντος και τη σκιά ενός άνδρα που σκοτώθηκε. Η ιστορία όντως καλύπτει μια χρονική περίοδο 100 χρόνων, όπου φοβερά πεπρωμένα αγγίζουν και συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του.

Ανατολικά της Εδέμ, John Steinbeck

Δυο οικογένειες –οι Trasks και οι Hamiltons- ζουν στο Salinas Valley της Καλιφόρνια. Η ιστορία ακολουθεί την αναμέτρηση κάθε γενιάς με τον θάνατο, την ηθική και τα δυσοίωνα ζητήματα που επιφέρει η αιώνια διαμάχη τους. Ο ίδιος Steinbeck θεώρησε το έργο του αυτό το καλύτερο στην πορεία του, λέγοντας «Πιστεύω ότι ό,τι άλλο έγραψα ήταν μάλλον μια πρόβα για αυτό το έργο».

Έγκλημα και Τιμωρία, Fyodor Dostoyevsky

Είναι η ιστορία του Rodion Raskolnikov, ενός φτωχού πρώην φοιτητή στην Αγία Πετρούπολη, που σχεδιάζει να διαπράξει ένα έγκλημα. Ξεκινώντας με ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, στο πρόσωπο του θύτη, που είναι συγχρόνως και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν άδικο κόσμο. Ο συγγραφέας θέτει ένα υπαρξιακό ερώτημα: ο φοιτητής που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία είναι και ο ίδιος εγκληματίας; Η ψυχολογική ανάλυση του συγγραφέα δίνει στο έργο βάθος και διαχρονικό προβληματισμό.

Το δέντρο που έδινε, Shel Silverstein

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα δέντρο… που αγαπούσε ένα αγόρι». Πρόκειται για μια από τις πιο πολυδιαβασμένες παιδιές ιστορίες, στην οποία ο Shel Silverstein περιγράφει την ιστορία ενός δέντρου που αγάπησε ένα μικρό αγόρι τόσο πολύ που όσο μεγάλωνε, του έδινε ό,τι είχε. Ένα έργο αφιερωμένο στην ανιδιοτελή αγάπη, που συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σήμερα διαφορετικές ερμηνείες και παραμένει μια από τις πιο συναισθηματικά δυνατές ιστορίες που έχουν γραφτεί.

Ο ξένος, Albert Camus

Το συγκεκριμένο βιβλίο που απέσπασε το βραβείο Νόμπελ, ξεκινά όταν ο Meursault μαθαίνει για τον θάνατο της μητέρας του. Η έλλειψη συναισθηματικού ξεσπάσματος, δημιουργεί το κλίμα για το υπόλοιπο έργο, καθώς ο ίδιος θα σκοτώσει έναν άνδρα. Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη και η ιστορία ακολουθεί τον Meursault πριν και μετά το έγκλημα. Έχοντας χάσει την αίσθηση των ανθρώπινων νόμων, ο ξένος αποδέχεται τις συνέπειες του αυτοαποκλεισμού του ζώντας στις παρυφές της κοινωνίας.

Ο κόμης Μοντεκρίστο, Αλέξανδρος Δουμάς

Μια ιστορία γεμάτη με ίντριγκες, έρωτες, μάχες και κοινωνική σάτιρα. Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί. Ο Edmond Dantès, ένας νεαρός ναύτης του 19ου αιώνα στη Γαλλία, κατηγορείται άδικα ότι είναι προδότης του Βοναπάρτη και φυλακίζεται για 6 χρόνια. Μετά από την αποφυλάκισή του παίρνει έναν θησαυρό που του κληροδότησαν και εκδικείται διαπράττοντας 3 φόνους. Η ιστορία αποδοκιμάστηκε για την ανηθικότητά της, αλλά σημείωσε μεγάλη επιτυχία μιας και συνδυάζει την κριτική των αστικών αξιών, την νοσταλγία του θεϊκού, τα ιστορικά γεγονότα και το εξωτικό όνειρο.

Η φάρμα των ζώων, George Orwell

Μια αλληγορία και σάτιρα για τη Σοβιετική Ένωση και τον Κομμουνισμό, η «Φάρμα των Ζώων» μιλά για μια παρέα ζώων που επαναστατούν στη φάρμα επειδή ο αφέντης-άνθρωπος τα κακομεταχειριζόταν. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Και ενώ όλα κυλούν ομαλά  με τη συνεργασία των ζώων, η νέα κοινωνία τους καταρρέει καθώς μερικά από τα ζώα αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν είναι όλα ίσα μεταξύ τους.

Θαυμαστός καινούργιος κόσμος Aldous Huxley

Το βιβλίο αυτό του Huxley μιλά για μια κυβέρνηση που ναρκώνει τους ανθρώπους για να τους πείσει ότι είναι ευτυχισμένοι. Η ιστορία διαδραματίζεται κάπου στο μέλλον, κάπου στα 2540 μ.Χ. στο Λονδίνο, και αγγίζει θέματα όπως η εμπορευματοποίηση, η ψυχολογική χειραγώγηση, οι εξελίξεις στην αναπαραγωγική διαδικασία και η δύναμη της γνώσης.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Δύο βιβλία με άρωμα Κρήτης σε audiobooks του Ορέστη Μανούσου

Δύο νέα audiobooks  με άρωμα Κρήτης, έρχονται να προστεθούν στην ακουστική βιβλιοθήκη των Εκδόσεων Anubis …

G-EZ117CQG76