UA-49499200-1

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης

Πέτρος Τατούλης“Είμαστε βέβαιοι πιά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Μόνο μέσα από τη Δυνατή Τοπική Οικονομία μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στο τόπο μας. Το σημαντικό έργο που κάναμε την τριετία που πέρασε αποτελεί εγγύηση για το μέλλον”

Ερώτηση: Πιστεύω ακράδαντα κ. Περιφερειάρχα όταν οποιοσδήποτε είναι σε θέση διοίκησης οφείλει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσει το έργο που αυτός και οι συνεργάτες τους απέδωσαν. Δώστε μας κ. Τατούλη σημαντικές αναπτυξιακές ενέργειες κι δράσεις που πραγματοποιήσατε σε διάφορους τομείς, μεσ’ από μελέτες και έργα  που έχουν ή πρόκειται να  δρομολογηθούν, αποδίδοντάς μας έτσι ταυτόχρονα και το δικό σας όραμα;

Αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα και να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε.

Όταν ξεκινήσαμε το 2010, καταθέσαμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούσε η Πελοπόννησος να διαφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Είχα πει λοιπόν τότε ότι ως διέξοδο στην κρίση, θεωρώ μόνο την δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας. Και πώς θα γινόταν αυτό; Με έναν συγκροτημένο σχεδιασμό στις υποδομές, με την εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα, με την δημιουργία ενός ισχυρού ονόματος στον τομέα του τουρισμού που θα οδηγούσε στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, με την αναγέννηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας, με την ανάληψη περιβαλλοντικών πολιτικών, με την σύνδεση των προιόντων της πελοποννήσου με τον τουρισμό και τον πολιτισμό σε μια μοναδική εμπειρία, την πελοποννησιακή εμπειρία.

Αυτόν τον σχεδιασμό τον υπηρετήσαμε μέρα με την ημέρα και σήμερα πια τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και ορατά. Η Πελοπόννησος , η αλήθεια είναι, ότι άντεξε την κρίση και δεν ισοπεδώθηκε όπως συνέβη σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Αν και δεν μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς όταν αναφέρομαι στην ανεργία, καταφέραμε να κρατήσουμε την ανεργία σε χαμηλότερα επίπεδα από το Μέσο όρο της χώρας, ενώ από όλες τις ηπειρωτικές περιφέρειες έχουμε πολύ πιο ικανοποιητικούς δείκτες. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Σκεφτείτε ότι αυτήν την στιγμή που σε όλην την χώρα διαμαρτύρονται οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες ότι δεν έχουν πόρους, εμείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκτελούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών που έγινε ποτέ, με έργα που αγγίζουν το 1δις ευρώ. Συγκρίνετε αυτό το δεδομένο με την περασμένη 15ετία που με δύο κοινοτικά προγράμματα – το Β’ και Γ’ ΚΠΣ- δεν είχαμε καταφέρει να αντλήσουμε παρά μόνο 500 εκατομμύρια, με την σημερινή αξία του χρήματος.  Μα καλά, λένε ορισμένοι, αυτά θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί δεν είχαν γίνει όμως τόσα χρόνια; Ξέρετε, στην Πελοπόννησο, τα περισσότερα έργα που παραλάβαμε ήταν έργα-φαντάσματα, κουφάρια που είχαν εγκαταλειφθεί ημιτελή, με διαλυμένες εργολαβίες και εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια. Αυτά πια είναι παρελθόν. Πάρτε για παράδειγμα τους Βουτιάνους. Έναν δρόμο που εμείς παραλάβαμε κλειστό, αφού κομμάτια του είχαν καταρρεύσει. Και κάτι ακόμη όμως. Όταν εμείς παραλάβαμε την διαχείριση του ΕΣΠΑ, βρήκαμε ενταγμένο έργο αποκατάστασης του δρόμου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το θεωρήσαμε εξαιρετικά μεγάλο ποσό και προκλητικό για τις περιόδους που διανύουμε, αναζητήσαμε άλλη τεχνική λύση και τελικά αποκαταστήσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι με μόλις 2,5 εκατομμύρια. Άλλη περίπτωση το Σκούρα – Πυρρί, που και πάλι καταφέραμε να  εξυγιάνουμε και να επανεντάξουμε προκειμένου να περατωθεί και να αποδοθεί στους πολίτες. Αυτήν την στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα ύδρευσης, βιολογικοί, κέντρα υγείας, σχολεία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Πελοπόννησος θα έχανε εξαιτίας της αδράνειας των περασμένων ετών περίπου 350 εκατομμύρια, τα οποία  θα διοχετεύονταν σε άλλες πιο ενεργές περιφέρειες. Σήμερα, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει φτάσει από τις τελευταίες στις πρώτες θέσεις.

Ερώτηση: Παρακολουθούμε την πολύ σημαντική προσπάθεια όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, ένα τεράτιο κεφάλαιο, η εξέλιξη του οποίου θα προσδιορίσει τη ζωή και τη ποιότητα κατοίκων και περιβάλλοντος. Δώστε μας την πορεία αυτής της προσπάθειας και προσδιορίστε εάν αυτό είναι εφικτό τη χρονική της εξέλιξη;

Το έργο – Σημαία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αναμφίβολα το έργο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρέπει όλοι να νοιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι ως Πελοποννήσιοι για αυτό. Διότι από περιφέρεια των χωματερών και των επιδημιών  έχουμε φτάσει να λύνουμε πρώτοι ένα ζήτημα που απασχολεί την χώρα για δεκαετίες. Σε λίγες εβδομάδες υπογράφουμε την σύμβαση με τον ανάδοχο, σε λίγους μήνες ο ανάδοχος αναλαμβάνει και την προσωρινή διαχείριση και έως το τέλος του 2015 οι  υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις θα έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν.  Σήμερα που έχουμε πετύχει αυτόν τον στόχο, δεν είναι λίγοι που το θεωρούν αυτονόητο. Ωστόσο, αν ήταν κάτι εξαρχής εύκολο γιατί δεν είχε λυθεί τόσα χρόνια; Η απάντηση είναι σε αυτό το ζήτημα πιο σύνθετη. Θέλω μόνο να σας πω ότι γύρω από τα σκουπίδια είχε αναπτυχθεί επί δεκαετίες ένα κύκλωμα, μια μαφία θα έλεγα, η οποία λυμαινόταν τα σκουπίδια και θησαύριζε. Σκεφτείτε ότι ο τζίρος της μαφίας των σκουπιδιών διεθνώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την διακίνηση ναρκωτικών. Κι όμως εμάς δεν μας εμπόδισε ούτε αυτό. Δώσαμε μάχη και κερδίσαμε την μαφία των σκουπιδιών. Ακούγονται εξαιρετικά πολλές ανακρίβειες, από κάποιους που θα ήθελαν να συνεχιστεί η προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα ότι χαρίσαμε στον ιδιώτη έναν θησαυρό. Αυτό δεν είναι καθόλου αληθές. Η αλήθεια είναι ότι εξασφαλίσαμε μετά από μάχη με την ευρωπαϊκή επιτροπή 68 εκατομμύρια, στα οποία ο ιδιώτης θα βάλει άλλα τόσα δικά του κεφάλαια. Επιπλέον. Έχει αποδειχτεί ότι το κράτος, ακόμη κι όταν καταφέρνει να κατασκευάσει ένα έργο, συνήθως δεν μπορεί να το λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο. Σκεφτείτε ότι ακόμη και στις περιπτώσεις των βιολογικών, πόσοι δήμοι είναι αυτοί που τους άφησαν στην συνέχεια να ρημάξουν. Οπότε η λειτουργία του έργου από τον ιδιώτη, ο οποίος – και το τονίζω αυτό – θα πληρώνεται μόνο εφόσον τηρεί πλήρως τις συμβατικές του υποχρεώσεις, ειδάλλως θα πληρώνει ρήτρες και σε εμάς και στις τράπεζες, διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία. Άλλη παρατήρηση. Το κόστος. Έχω πει πολλές φορές ότι η τιμή που πετύχαμε στον διαγωνισμό είναι η πιο χαμηλή (και αρκετά πιο χαμηλή) από όλα τα έργα που βγήκαν μετά το δικό μας στο σύνολο της χώρας. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι υπήρχαν μέχρι σήμερα δήμοι στην Πελοπόννησο που πλήρωναν και 120 ευρώ τον τόνο, για να πετάει ο εκάστοτε εργολάβος σε βουνά και θάλασσες τα σκουπίδια, την ώρα που η τιμή που πετύχαμε με τον ανάδοχο δεν υπερβαίνει τα 64 ευρώ. Στο θέμα της τεχνολογίας. Η τεχνολογία που επιλέχτηκε είναι μια ήπια οικολογική τεχνολογία με κομποστοποίηση, ενώ η ανακύκλωση που προβλέπεται να κάνουν οι εγκαταστάσεις είναι επιπλέον 35% από αυτήν που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Ξέρετε, εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Πελοπόννησος πρέπει να συγκρίνεται με τον ευρωπαϊκό Νότο. Με αυτό το έργο είμαι βέβαιος ότι ανταγωνιζόμαστε τον ευρωπαϊκό Βορρά. 

Ερώτηση: Τι έχει γίνει στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας ;

Στον τομέα του τουρισμού, η Πελοπόννησος έχει πια το δικό της «Brand name», είναι η «Μυθική Πελοπόννησος», που έχει ταξιδέψει παντού στην Ευρώπη, την έχουμε βάλει στον σχεδιασμό των μεγαλύτερων tour operators, την έχουμε κάνει δημοφιλή προορισμό. Δεν είναι τυχαίο που το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι το δεύτερο ταχύτερα αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο της χώρας. Εμείς διαπραγματευτήκαμε με τις αεροπορικές εταιρείες και φέραμε πτήσεις της Easy Jet , αλλά και νέες της Aegean. Ή το λιμάνι του Γυθείου, που έκανε αυτήν την πραγματική έκρηξη στον τουρισμό κρουαζιέρας, αλλά και το σπουδαίο λιμάνι της Μονεμβασιάς. Η Πελοπόννησος έχει γίνει της μόδας και αυτό είναι ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα που βασίζεται σε συγκροτημένο σχεδιασμό. Η εξωστρέφεια που αναπτύξαμε για τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και το γεγονός ότι η Πελοπόννησος έχει αναπτύξει πια την δική της φήμη ως μιας περιφέρειας που αντιστέκεται στην κρίση, εργάζεται και φέρνει αποτελέσματα, συνέτεινε κι αυτή στην θεαματική άνοδο στον εξαγωγικό τομέα, γεγονός που κράτησε όρθια την οικονομία μας όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο που στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν έλθει σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης και έχουν αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες μας. Το αμέσως επόμενο διάστημα, τα πελοποννησιακά προιόντα θα βρεθούν στα ράφια φημισμένων καταστημάτων της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την τοπική κυβέρνηση. Θα ήθελα να αναφερθώ στο κρίσιμο τομέα της κτηνοτροφίας. Σκεφτείτε ότι πριν από δεκαετίες στην Πελοπόννησο εκτρέφονταν περί τα 5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τις 500.000. Το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, επεξεργαστήκαμε έναν σχεδιασμό για την δημιουργία 5 κτηνοτροφικών πάρκων, για τα οποία εξασφαλίσαμε 50 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο. Μέσα σε μια πενταετία θα έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτά τα πάρκα 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατ’ αρχήν θα εφοδιάζουν τις τυροκομικές εγκαταστάσεις της Πελοποννήσου, που αυτήν την ώρα εισάγουν γάλα από την Βουλγαρία και στην συνέχεια θα προσανατολιστούν στις εξαγωγές, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εποχές που αρκούσαν δύο τρία πυροτεχνήματα έχουν περάσει. Εμείς είμαστε βέβαιοι πια ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Μόνο μέσα από Δυνατή Τοπική Οικονομία  μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας. Το σημαντικό έργο που κάναμε την τριετία που πέρασε αποτελεί εγγύηση για το μέλλον. Δυστυχώς, οι μάγοι μας τελείωσαν. Θέλει δουλειά και αποτελέσματα.

Ερώτηση: Ας εστιάσουμε στο Νομό Λακωνίας. Πείτε μας τη θέση που κατέχει στο δικό σας όραμα και προσδιορίστε μας τους τομείς στους οποίους επενδύσατε αυτά τα χρόνια;

Το «This is Sparta» αποτελεί για εμάς ένα παγκόσμιο brand name. Η Σπάρτη με την πολύ μεγάλη ιστορία ο Μυστράς, η Μονεμβασία αλλά και η μοναδική Μάνη. Τα οικοσυστημάτα των δυο ορεινών όγκων του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, οι παράλιες της  Λακωνίας,  το μοναδικό λάδι της λακωνικής γης και τα πορτοκάλια της κοιλάδας του Ευρώτα είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που σηματοδοτούν την Λακωνία.  Ένας τόπος με τα δικά του χαρακτηριστικά που έχει συνδεθεί με την Ιστορία της Ελλάδας σε όλες τις εποχές. Στο σχεδιασμό μας η Λακωνία αποτελεί το στιβαρό στήριγμα της    Περιφερειακής μας οικονομίας.

Ένας τόπος με πολύ μεγάλες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα αλλά και τον τουρισμό, που για δεκαετίες είχε μείνει τραγικά πίσω, χωρίς κανέναν σχεδιασμό σήμερα είναι η δεύτερη πιο δυναμική περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου.  Από φέτος το καλοκαίρι τα κρουαζιερόπλοια πιάνουν στο Γύθειο. Το λιμάνι του Γυθείου κατασκευάζεται και πολύ σύντομα θα αποτελεί μια σημαντική υποδομή που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την τουριστική ανάπτυξη.

Έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ αλλά και έργα συντηρήσεων 7.8 εκ. ευρω, είναι σε εξέλιξη. Ο δρόμος Γύθειο Αρεόπολη αλλά και ο δρόμος Μονεμβασία Νεάπολη ήδη κατασκευάζονται. Η παράκαμψη της Σπάρτης (Σκούρα – Πυρί) δημοπρατήθηκε και σύντομα τα έργα ξεκινούν. Ο δρόμος Σκούρα -Γεράκι δημοπρατήθηκε την Τρίτη 18/3/2014. Η Εθ. Οδός Τρίπολης Σπάρτης για το τμήμα Σελλασία Γέφυρα Κελεφίνας  που είχε κατασκευαστεί στο Γ’ ΚΠΣ και είχε καταστραφεί στην περιοχή των Βουτιάνων κατασκευάζεται και πριν το καλοκαίρι θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας  στον κάτω ρου του Ευρώτα ποταμού (περιοχή Έλους) δημοπρατήθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 και σύντομα υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινά το έργο. Η προσθήκη 19 κλινών στο Νοσοκομείο Σπάρτης δρομολογήθηκε και αυτή με την δημοπράτηση του έργου την 25/2/2014 και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες. Η ολοκλήρωση της μελέτης επέκτασης της  οδού Λυκούργου στη Σπάρτη και η σύνδεσή της με το νέο αυτοκινητόδρομο Σπάρτη – Λεύκτρου που παραδίδεται εντός του 2014.

Η παράκαμψη της Σκάλας και του Βλαχιώτη ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστούν στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και η παράκαμψη Κότρωνα που η μελέτη της είναι έτοιμη.

Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων 55 εκ. ευρώ εκτελούνται. Σύντομα τα υγρά απόβλητα  του Δήμου Ευρώτα, της Νεάπολης, της Μονεμβασίας, των Μολάων αλλά και του Δήμου Ασωπού δεν θα φτάνουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Οι μονάδες επεξεργασίας (βιολογικοί) μέσα στο 2015 θα λειτουργούν.

Έργα ύδρευσης 17.5 εκ. ευρώ ολοκληρώθηκαν ή σύντομα ολοκληρώνονται. Τα παλιά δίκτυα αμιάντου στην Σπάρτη την Σκάλα την Νεάπολη  και αλλού αποτελούν παρελθόν. Αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα δίκτυα πολυαιθυλενίου 4ης γενιάς.

Τα τρία αλιευτικά καταφύγια της Γλυκόβρυσης, των Βελανιδίων και του Αγ. Νικολάου κατασκευάζονται

Έργα πολιτισμού 10 εκ ευρώ είναι σε εξέλιξη στη Μονεμβασία, στο μουσείο των Βοιών, στο κάστρο Βατίκων  αλλά και στην Σπάρτη, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Έργα 14εκ. ευρώ στον τομέα της παιδείας είναι σε εξέλιξη. Τέσσερα νέα νηπιαγωγεία, στην Ριβιώτισσα, την Μονεμβασία, την  Νεάπολη και τους Μολάους, ένας παιδικός σταθμός στους Μολάους , ανακατασκευή του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης καθώς και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης αλλά και η επέκταση του Γυμνάσιου των Μολάων θα λειτουργούν το 2015

Στην μαρίνα της Μονεμβασίας, έργο καθοριστικής σημασίας στο Δίκτυο Μαρίνων που έχουμε σχεδιάσει, απομένουν οι εργασίες του χερσαίου χώρου και έχει ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να ενταχθεί στα ΣΔΙΤ.

Η μελέτη της  Μαρίνας του Γυθείου είναι πλέον ολοκληρωμένη και αναμένεται η χρηματοδότησή της στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020.

Το 2010 δεσμευτήκαμε. Σήμερα παρουσιάζουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 285εκ ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη στην Λακωνία.

θα ήθελα τέλος, να αναφερθώ στο Μουσείο της Σπάρτης. Προσεγγίσαμε το θέμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό, χωρίς τους γνωστούς επικοινωνισμούς. Πεποίθησή μας είναι ότι δεν νοείται Σπάρτη χωρίς μουσείο εμβληματικού χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό εξασφαλίσαμε πριν από οποιαδήποτε ενέργειά μας τη χρηματοδότηση και πλέον είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι ανασκαφές. Βέβαια, αυτό το έργο απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα και προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην γίνει απλά ένα μουσείο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, με κτιριακές εγκαταστάσεις – κόσμημα, όπως απαιτεί το εγχείρημα.

Όλα αυτά τα έργα βέβαια δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να υλοποιηθούν χωρίς την ουσιαστική συμβολή της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας  κας Τζανετέα, αλλά και την πολύτιμη συνεργασία  των Περιφερειακών Συμβούλων και το σύνολο των Δημοτικών Αρχών της Λακωνίας.

Ερώτηση: Εχοντας την εμπειρία πλέον των 3 ετών βλέπετε το μοντέλο της αιρετής Περιφέρειας από θετική σκοπιά; Πιστεύετε ότι κάποια σημεία του πρέπει να αλλάξουν;

Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ήταν η σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, κατά κύριο λόγο γιατί μετέφερε εγγύτερα στον πολίτη το επίπεδο λήψης αποφάσεων. Η σύσταση των αιρετών Περιφερειών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως η ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, κατέστησε τον πολίτη περισσότερο από ποτέ συμμέτοχο στην αναπτυξιακή και διαχειριστική πορεία του τόπου του. Απόδειξη των όσων πιστεύω είναι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, οι οποίοι προστρέχουν για όλα τα θέματά τους στην αιρετή Περιφέρεια, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουμε τη σχετική αρμοδιότητα κάθε φορά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει κατά καιρούς εκδώσει ψηφίσματα και έχει πάρει ενεργή θέση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και οικονομία και πάντα σε συνεννόηση και σε ανταπόκριση των αναγκών των πολιτών και των φορέων.

Εκτός αυτού ο νέος θεσμός έχει επιτύχει να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα με προϋπολογισμό μειωμένο πάνω από 60% σε σχέση με τις προηγούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, επιτυγχάνοντας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Ασφαλώς υπάρχουν και δυσλειτουργίες, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε ως όφειλε ο θεσμός. Θέλω να επισημάνω ότι πάγια θέση μας ήταν εξαρχής η ενίσχυση της Περιφερειακής αρχής με αρμοδιότητες και όχι τόσο με πόρους και αυτό συνάδει απόλυτα με την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ευθύνη της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού την οποία ευθέως ζητήσαμε, αλλά και η αρμοδιότητα του τομέα της υγείας, η οποία θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί σύμφωνα με τον Καλλικράτη στην Περιφέρεια, αλλά με μία αμφιλεγόμενη τροποποίηση νόμου δεν πραγματοποιήθηκε, και η αρμοδιότητα της δια βίου μάθησης.

Με απλά λόγια. Οι Περιφέρειες είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση. Και εμείς έχουμε ήδη δείξει τον δρόμο σε πολλά ζητήματα. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Η Νέα Πελοπόννησος αποτελεί μοντέλο για την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και μοντέλο ανάπτυξης.

Ερώτηση: Προσδιορίστε  μας το επίπεδο συνεργασίας που είχατε ολ’ αυτά τα χρόνια με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Βασική μας αρχή προτού καν αναλάβουμε την ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν οι συνέργειες με τις Δημοτικές αρχές, με τους φορείς και τους πολίτες και αυτό τολμώ να πω ότι το πετύχαμε, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο. Δεν προσεγγίσαμε κανένα ζήτημα μονομερώς, είτε ήταν κάποιο πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί, είτε επρόκειτο για αναπτυξιακή πρόκληση. Ζητήσαμε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων κάθε φορά, αλλά και όσων είχαν την ειδική γνώση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πετύχουμε το έργο, το οποίο εν μέρει σας εξέθεσα. Μόνο με συνεργασία μπορείς να επιτύχεις βιώσιμα αποτελέσματα και αυτό ήταν ένα έλλειμμα στη χώρα.

Θα ήθελα να αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας. Συμμετέχουν σε αυτή όλοι οι δήμοι, η πλειοψηφία των επιμελητηρίων, ενώσεις και φορείς και αυτό γιατί ήταν εξαρχής ενήμεροι και συμμέτοχοι σε όλα τα στάδια διαβούλευσης. Αποτελεί επίσης κοινή πρακτική οι Δήμοι για όλα τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν να ζητούν τη συνδρομή μας, ανεξαρτήτως του αν έχουμε ή όχι την αρμοδιότητα, και εμείς με τη σειρά μας έχουμε συνδράμει κάθε φορά, άσχετα από την αρμοδιότητά μας, ακόμα και οικονομικά. Αυτός είναι ο νέος πολιτικός πολιτισμός που προσπαθούμε να εδραιώσουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχω την ηθική ικανοποίηση ότι βαίνει επιτυχώς.

Ερώτηση: Ζούμε μια περίοδο ιδιαίτερων μεταβολών, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες αυτής της χώρας. Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή η κοινωνία χρειάζεται συνοχή και στήριξη. Τι σημαίνει κοινωνική πολιτική για τη Περιφέρεια;

Κοιτάξτε, πριν από λίγους μήνες πήρα την πρωτοβουλία να κάνω ένα διάβημα στην ευρωπαική Επιτροπή και να την ενημερώσω για την κατάσταση στη χώρα. Η λογική μου είναι ότι δεν πρόκειται απλά για μια κοινωνία, της οποίας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια, αλλά πρόκειται για ευρωπαίους πολίτες, των οποίων η ζωή απειλείται, λόγω της φτώχειας. Οι αρμόδιοι επίτροποι μας απάντησαν και πλέον έχουμε το πράσινο φως να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός συνεκτικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία δομών και την ανάληψη δράσεων για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, όπως είναι η δημιουργία κοινωνικών εστιατορίων, κοιτώνων για οικογένειες, κέντρα παροχής σχολικού εξοπλισμού, περιφερειακή δομή κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείου. Ξέρετε, είμαι κάθετα αντίθετος σε εκείνη την αλλοθική άποψη που λέει ότι όπου λείπει το κράτος έρχεται ο εθελοντισμός. Κι αυτό διότι η κοινωνική πολιτική είναι κατ’ αρχήν υποχρέωση του κράτους και ο εθελοντισμός δημιουργεί την κοινωνική υπεραξία. Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα έχουμε να διαχειριστούμε 60 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις κατά της φτώχειας, σημαντικό μέρος των οποίων θα διαθέσουμε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για όσους συμπολίτες μας προσπαθούν να ζήσουν αυτή την στιγμή στο περιθώριο της κοινωνικής συλλογικότητας.

 

 

Check Also

Νίκος Καββαδίας

Ο λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, …

G-EZ117CQG76