UA-49499200-1

Συλλεκτικό αντίτυπο του «Ζορμπά» κοσμεί το Μουσείο Καζαντζάκη

24-9-2016_%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b6%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%ac

Το συλλεκτικό αντίτυπο του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (εκδόσεις Δημητράκου), με χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα, από τα πιο γνωστά και πολυμεταφρασμένα έργα του, κοσμεί πλέον τη συλλογή του Μουσείου Καζαντζάκη.

Το αντίτυπο του βιβλίου αγόρασε και δώρισε στο Ίδρυμα, ο γνωστός αρχιτέκτονας και τουριστικός επιχειρηματίας, Σπύρος Κοκοτός.

Κατά τη διάρκεια μίας συγκινητικής τελετής, ο κ. Κοκοτός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελιάνα, προσέφερε το πολύτιμο βιβλίο, που ήδη τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, σε προθήκη η οποία, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί μεταγενέστερες και ξένες εκδόσεις του ομώνυμου έργου.

«Καθήκον και χρέος του Ιδρύματος είναι να εμπλουτίσει τα τεκμήρια που ήδη υπάρχουν για τον Καζαντζάκη. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μας που σήμερα παραδίδεται στο Μουσείο ένα μοναδικό βιβλίο όπου ο συγγραφέας έκανε χειρόγραφες σημειώσεις, βάσει των οποίων έγινε η επόμενη έκδοση, οκτώ χρόνια μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, Στέλιος Ματζαπετάκης.

Ο κ. Κοκοτός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το βιβλίο που ήθελα να αγοράσω ως συλλέκτης, κατάλαβα ότι θα έπρεπε να ανήκει μόνο στον χώρο όπου, κατά μία μεταφυσική έννοια, πλανάται το πνεύμα του δημιουργού του. Χαίρομαι γι’ αυτή την εκδήλωση, όχι επειδή επιζητώ δημοσιότητα, αλλά γιατί μου δίνει την ευκαιρία να πω στους παλαιότερους και νεότερους Καστρινούς και Κρητικούς, ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοια Ιδρύματα και ιδιωτικά Μουσεία, που αποτελούν κιβωτούς πολιτισμού».

Το σπάνιο αντίτυπο, όπως γνωστοποιήθηκε από το Μουσείο, εντοπίσθηκε στο πλαίσιο δημοπρασίας του Οίκου «Βέργος», που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στην Αθήνα. Περιλαμβάνει πλήθος χειρόγραφων διορθώσεων και συμπληρώσεις, που έγιναν από τον ίδιο τον Καζαντζάκη, ενόψει της δεύτερης έκδοσης του έργου, το 1954. Σε αυτό σημειώνεται παράλληλα και η νέα διευθέτηση του κειμένου σε 25 τυπογραφικά (έναντι 22 της πρώτης έκδοσης).

Το ενδιαφέρον για την αγορά του συλλεκτικού αυτού αντιτύπου υπήρξε μεγάλο καθώς, αν και είχε αρχική εκτίμηση έως 3.500 ευρώ, έφτασε τελικά να κατακυρωθεί σε διπλάσια τιμή, 7.080 ευρώ. Ο Νίκος Καζαντζάκης ξεκίνησε να γράφει τον «Ζορμπά» στην Αίγινα, το 1941, αρχικά με τον τίτλο «Το συναξάρι του Ζορμπά», τον ολοκλήρωσε το 1943 και το έργο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Δημητράκου, το 1946.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76