UA-49499200-1

Σπήλαιο Καστανιάς: Ένας καλά κρυμμένος θησαυρός! (Video)

Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στη χώρα μας και όχι μόνο, βρίσκεται στο Δήμο Μονεμβασίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη Νεάπολη Βοιών. Το σπήλαιο της Καστανιάς ξεχωρίζει για τον πλούσιο και ιδιαίτερα πυκνό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό του διάκοσμο, που το κατατάσσουν ως ένα από τα κορυφαία χερσαία Σπήλαια στον κόσμο.

Το σπήλαιο ανακάλυψε στις αρχές του περασμένου αιώνα ο βοσκός Σπύρος Στιβακτάς, ο οποίος παρατηρώντας τις μέλισσες του να διεισδύουν σε μια σχισμή ενός βράχου πλησίον της αγροικίας του, αντιλήφθηκε  την ύπαρξη υπόγειας πηγής νερού. Έτσι δημιούργησε ο ίδιος άνοιγμα στο βράχο, διείσδυσε στο εσωτερικό του σπηλαίου και βρέθηκε μπροστά σε αυτό το μοναδικό θαύμα της φύσης. Το σπήλαιο αποτέλεσε ένα καλά κρυμμένο μυστικό τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειας του για πολλές δεκαετίες, ώσπου το 1958 βλέποντας ο ίδιος φωτογραφίες  ενός άλλου σπηλαίου, κατάλαβε τη σπουδαιότητα του και το γνωστοποίησε στους συντοπίτες του.

Η δεκαετία που ακολούθησε, βρίσκει το μικρό απομακρυσμένο χωριό της Καστανιάς να ζει στιγμές μεγάλης δόξας. Γεωλόγοι, σπηλαιολόγοι, με πρωτεργάτες το ζεύγος  Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, καθώς και λοιποί φορείς  δίνουν τη δική τους μάχη για την εξερεύνηση και την αξιοποίηση του σπηλαίου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, η μεγάλη και επίπονη προσπάθεια των απλών κατοίκων της Καστανιάς, στο να καταφέρουν να εντάξουν το σπήλαιο τους ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιόλογα σπήλαια της χώρας μας και τελικά, να το δουν να αναγνωρίζεται και να κατατάσσεται στην θέση που του αρμόζει, δηλαδή ως ένα από τα πλουσιότερα-πυκνότερο σε διάκοσμο- και συνεχούς σπηλαιογένεσης,  χερσαίο σπήλαιο στον κόσμο. Το σπήλαιο, βέβαια, άνοιξε για το κοινό πολύ αργότερα, μόλις το 2004.

Αν και αρκετά μικρότερο από τα ήδη γνωστά χερσαία σπήλαια, σε μια έκταση 1500 τετραγωνικών μέτρων την οποία ο επισκέπτης καλύπτει με μεγάλη άνεση και ασφάλεια, σε μια διαδρομή 500 μέτρων, μπορεί κανείς να θαυμάσει το αποτέλεσμα τριών εκατομμυρίων ετών που με μεγάλη σοφία, υπομονή και φαντασία έπλασε η φύση.

Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο, με την βοήθεια του οποίου διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα τόσο ιδιαίτερο οικοσύστημα.

Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου κυριαρχούν αλπικοί σχηματισμοί με τις ενότητες “φυλλιτών – χαλαζιτών” και “Τριπόλεως”. Μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας (195 – 145 εκατομ. χρόνων) της ενότητας “Τριπόλεως”, έλαβε χώρα πριν από 3 εκατ. χρόνια η σπηλαιογένεση, μετά από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών που την διαδέχθηκε μια δραστήρια περίοδος σταγονορροής και δημιουργίας χημικών ιζημάτων. Ο λιθοματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους, που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του.

Η διαδρομή από την Νεάπολη προς τον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου είναι επίσης πολλά υποσχόμενη, προσφέροντας στον επισκέπτη αλησμόνητες εικόνες. Κατάφυτες ορεινές πλαγιές που ατενίζουν το πέλαγος. Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου η ύπαρξη αναψυκτηρίου κάνει την αναμονή πιο ευχάριστη.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο έχει διακριθεί από το trip advisor για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2017 και 2018, ως ένας από τους πέντε καλύτερους προορισμούς στη Πελοπόννησο.

Πληροφορίες: Τηλ.: 2734360100 – 2734360115 – 6986555444, email: info@kastaniacave.gr

Σταυρούλα Λιβανού, Συνοδός Σπηλαίου Καστανιάς

Δείτε μια εικονική περιήγηση του σπηλαίου πατώντας εδώ

ΦΩΤΟ: monemvasia.gr

Check Also

Το Μοναστήρι του Γρηγόρη*

Το μισογκρεμισμένο αυτό κτίριο βρίσκεται στο βουνό, πάνω από τη Μονεμβασία, σε απόσταση 1,5 χλμ …

G-EZ117CQG76