UA-49499200-1

Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά οδικά έργα στη Λακωνία

Την πρόοδο των εργασιών δύο σημαντικών οδικών έργων ΕΣΠΑ, επιθεώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας.

Πρώτος σταθμός ήταν το έργο της κατασκευής της νέας εισόδου Σπάρτης, μέσω επέκτασης της οδού Λυκούργου και διασύνδεσής της με την Επαρχιακή οδό Σπάρτης-Γερακίου, στο ύψος του Αφυσσού. Οι επιβλέποντες ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη ότι μετά τον φορέα της γέφυρας, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εργασίες που απομένουν για το πέρας του έργου, είναι:

  • η μετατόπιση και η επέκταση του δικτύου των ομβρίων υδάτων της πόλης,
  • η κατασκευή των προσαγωγών οδών,
  • ο κόμβος επί της Επαρχιακής Οδού Σπάρτης – Σκούρας και
  • οι ασφαλτικές στρώσεις κυκλοφορίας,

που θα υλοποιηθούν όταν η πρόοδος των εργασιών και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το έργο της επέκτασης της Λυκούργου – συνολικού προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ – αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2021.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης, ζήτησε από την επιβλέπουσα Υπηρεσία να εξεταστεί κάθε δυνατή τεχνική λύση για την εξεύρεση τρόπου κατασκευής ασφαλούς πεζοδρομίου και φωτισμού στις προσαγωγούς οδούς και στη γέφυρα, μιας και η εγκεκριμένη μελέτη δεν το έχει προβλέψει. Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος από την καλή συνεννόηση και συνεργασία που υπάρχει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στη θετική πορεία των εργασιών.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης μετέβη στο εργοτάξιο του έργου που κατασκευάζεται στην Επ. Οδό Σκούρας – Γερακίου και συγκεκριμένα, στην Γέφυρα του Πόρου και στον Περιφερειακό Γερακίου. Διαπιστώθηκε ο γοργός ρυθμός της επανεκκίνησης και εξέλιξης των εργασιών της σύμβασης του έργου, που υπέγραψε την 25η Μαΐου 2020 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας – μετά την έκπτωση του αρχικού αναδόχου λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών του υποχρεώσεων – καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο φορέας της γέφυρας και το σύνολο των εργασιών οδοστρωσίας σε μήκος 1800μ, ενώ απομένουν οι ασφαλτικές στρώσεις κυκλοφορίας, η σήμανση και η ασφάλιση της οδού.

Στην παρακαμπτήριο οδό του Γερακίου έχουν περατωθεί οι εργασίες των ασφαλτικών στρώσεων σε μήκος 5,5 χλμ και εκκρεμούν, οι εργασίες ολοκλήρωσης των 3 κόμβων που προβλέπονται στη μελέτη.

Συγχρόνως, με συντονισμένες ενέργειες της Π.Ε. Λακωνίας εκδόθηκε τελικά η απόφαση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων ακινήτων στις 09/11/2020, από το Εφετείο Ναυπλίου και στο προσεχές χρονικό διάστημα προβλέπεται η παρακατάθεση για την πληρωμή των δικαιούχων ιδιοκτητών, αφού ολοκληρωθεί από τους ιδιοκτήτες η διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης ευχαρίστησε την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, εξέφρασε την  ευαρέσκειά του για την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εργασιών, παρά τη δύσκολη για όλους εποχή και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι και τα δύο έργα να αποδοθούν στους πολίτες άρτια και λειτουργικά.

 

Check Also

100 παράτυποι μετανάστες στο Δήμο Μονεμβασίας

Σκάφος με 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε, χθες (4/3/2024),  7 ναυτικά μίλια περίπου ανατολικά του Κάβο …

G-EZ117CQG76