UA-49499200-1

Προσπάθεια διάσωσης παλιών Ελληνικών φυλών οικόσιτων ζώων στην περιοχή μας

15-10-2016_%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba

Ενημερώνεται κάθε ενδιαφερόμενος, ότι το επόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, θα επισκεφτούν περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας, δύο μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Διάσωσης των Αυτόχθονων Φυλών κατοικίδιων (Αγροτικών και Οικόσιτων) ζώων «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», ο κ. Βασίλης Λέκκας και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται στα πλαίσια περιοδείας τους σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και σκοπό έχει να αναζητήσει και στην περιοχή μας κάποιες (εάν έχουν απομείνει) παλιές Ελληνικές φυλές ζώων (πρόβατα, κατσίκια, κότες, άλογα, χοίρους, σκύλους κλπ), ώστε να καταγραφούν και να διασωθούν.

Είναι κρίμα που τη μεγάλης αξίας βιοποικιλότητα στα οικόσιτα ζώα, που υπήρχε μέχρι και την γενιά των πατεράδων μας, την έχουμε σχεδόν εξαφανίσει και αντικαταστήσει με τις ξενόφερτες ράτσες που είναι δήθεν πιο αποδοτικές.

Θα θέλαμε τη βοήθειά σας ώστε εάν έχουν απομείνει κάποιες παλιές ράτσες στην περιοχή της Λακωνίας, ή εάν ξέρετε κάποιους κτηνοτρόφους που διατηρούν ντόπια ζώα, να μας ενημερώσετε να κάνουμε επί τόπου επίσκεψη και καταγραφή και ταυτοποίηση των ζώων αυτών.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι υπάρχουν προγράμματα με επιδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εκτροφή ζώων από τις παραδοσιακές Ελληνικές ράτσες.

Σκοποί της ΑΜΑΛΘΕΙΑ

  • Η προστασία, διάσωση και ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτόχθονων φυλών κατοικίδιων ζώων.
  • Η συνένωση/σύμπραξη των δυνάμεων μεταξύ σωματείων και ιδιωτών που έχουν τους ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς, η ανάπτυξη επικοινωνίας και σύσφιξη δεσμών μεταξύ τους με σκοπό την κοινή δράση.
  • Η ολοκλήρωση της καταγραφής του πλήρους φάσματος των αυτόχθονων φυλών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με σκοπό τη διατήρησή τους.
  • Η ενθάρρυνση, καθοδήγηση και επιμόρφωση των ιδιοκτητών, θαυμαστών, φίλων, μελετητών και εκτροφέων των φυλών αυτών.
  • Η παρακίνηση των αρμοδίων αρχών να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την ανάδειξη των φυλών αυτών.
  • Η στήριξη και βελτίωση της ελληνικής βιολογικής κτηνοτροφίας που βασίζεται σε αυτόχθονες φυλές.
  • Η ενίσχυση των τιμών των ντόπιων φυλών στο στάδιο παραγωγής.
  • Η ενθάρρυνση για τη δημιουργία συνεταιρισμών με στόχο την προστασία των ντόπιων φυλών.
  • Η επανένταξη των φυλών αυτών στις τοπικές κοινωνίες που διαβιούν και η προώθηση εναλλακτικών χρήσεων που θα αποτρέψει την εξαφάνισή τους.
  • Η υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 6980 111 647

Νεκτάριος Μαστορόπουλος   

Check Also

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο αφίχθη στη Μονεμβασία

Το πρώτο από τα 84 κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίζουν τη φετινή σεζόν τη Μονεμβασία, αφίχθηκε …

G-EZ117CQG76