UA-49499200-1

Παρίσι: Μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη ρύπανση

Οι αρχές του Παρισίου διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή την τρίτη ετήσια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητα, με τους δρόμους να γεμίζουν με ποδηλάτες και πεζούς, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους της ρύπανσης.

Σε αντίθεση με το 2015 και το 2016, φέτος ήταν η πρώτη φορά που το δημοτικό συμβούλιο επέκτεινε τα όρια της απαγόρευσης των αυτοκινήτων ώστε να περιλάβουν ολόκληρη την πόλη. Από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ., τα αυτοκίνητα έμειναν εκτός δρόμων, με εξαιρέσεις για οχήματα έκτακτης ανάγκης, ταξί και λεωφορεία.

Η Γαλλία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκινήτων ντίζελ στην Ευρώπη. Τα οχήματα έγιναν δημοφιλή καθώς διαδοχικές κυβερνήσεις επιδότησαν το καύσιμο, καθιστώντας το φθηνότερο από τη βενζίνη. Η ρύπανση από τα αυτοκίνητα είναι σημαντικό πρόβλημα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και η δήμαρχος Αν Ινταλγκό βάσισε την προεκλογική της καμπάνια στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κίνησης.

Σύμφωνα με την Ινταλγκό, ένας από τους στόχους της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητα ήταν «να δείξει ότι οι πόλεις μπορούν και πρέπει να επινοήσουν συγκεκριμένες λύσεις για την καταπολέμηση της ρύπανσης από την οδική κυκλοφορία».

Παρά το συμβολικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, τα αποτελέσματα για την ποιότητα του αέρα ήταν ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη χρήση αισθητήρων πάνω σε ποδήλατα, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου κατά μήκος των μεγάλων οδών μειώθηκε σημαντικά. Εξάλλου η ηχορρύπανση μειώθηκε κατά 20% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με μια κανονική Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία από 11 σταθμούς μετρήσεων.

Η πρωτοβουλία του Παρισιού δεν είναι η πρώτη στην Ευρώπη, καθώς εμπνεύστηκε από μία παρόμοια ετήσια δράση στις Βρυξέλλες.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76