UA-49499200-1

Πανελλαδικές εξετάσεις, η αγωνία της επιτυχίας!

Διανύουμε περίοδο μαθητικών εξετάσεων και τα παιδιά βρίσκονται στις επάλξεις  θρανίων και  φροντιστηρίων.  Το άγχος διάχυτο τόσο στους ίδιους τους  μαθητές όσο και στους γονείς αυτών, καθώς, οι προσδοκίες είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντίστοιχα μεγάλες!

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δημιουργούν πρόσθετο στρες εφόσον είναι αυτές που θα καθορίσουν κατά κάποιο τρόπο το επαγγελματικό μέλλον του νέου και της νέας. Η κοπιώδη προσπάθεια τους για το ποθούμενο αποτέλεσμα είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, η αιτία πυροδότησης πολλαπλών  αγχωδών διαταραχών.

Ο βαθμός και η ένταση του άγχους των εξετάσεων δεν καθορίζεται αυστηρά και μόνο από τις προσδοκίες που αναφέρθηκαν νωρίτερα, αλλά και από πληθώρα παραγόντων, όπως ο παράγοντας της προετοιμασίας/μελέτης, η συνολική σχολική συμμετοχή τα προηγούμενα έτη, αλλά και το γενικό προφίλ ενός μαθητή που ανάλογα με τη δομημένη  προσωπικότητα  και το δυναμικό του, θα αντιδράσει αναλόγως στη συνθήκη αυτή.

Ένας ακόμα παράγοντας που αυξάνει το άγχος και που δυστυχώς δεν αξιολογείται σημαντικά όπως θα έπρεπε, είναι ότι η επιτυχία ή αποτυχία αντιστοίχως, συνδέεται κοινωνικά με την αυταξία των νέων μας συνανθρώπων. Όσο όμως συνδέουμε αφελώς τις παραπάνω έννοιες με τη γενική  ανθρώπινη αξία και ύπαρξη, θα δημιουργούμε διαρκώς συμπλέγματα κατωτερότητας και βέβαια, περίσσιο άγχος.


Η ενθάρρυνση ενός μαθητή από το οικογενειακό, σχολικό, εξωσχολικό/κοινωνικό του περιβάλλον, κρίνεται σπουδαία και σε αυτή την περίπτωση. Επίσης,  το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων του καθώς και μια ειλικρινή συζήτηση των επαγγελματικών του επιθυμιών, κλίσεων και δυνατοτήτων ποτέ δεν είναι αργά για να συμβεί.

Τέλος, θα ήταν βοηθητικό να συναισθανθούμε τα παιδιά αυτά που επέλεξαν τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες, να αφουγκραστούμε το άγχος του στόχου τους  δίχως  να το κρίνουμε ή να το μειώνουμε σε αξία, καθώς, δεν παύει να αποτελεί μια κρίσιμη καμπή της μέλλουσας επαγγελματικής και μη πορείας τους.

Ας είναι λοιπόν, ευκταίο το αποτέλεσμα τούτης όλης της προσπάθειας των μελλοντικών περιπλανώμενων Οδυσσέων μας!

Ασπασία Γεωργιλή, Κοινωνική Λειτουργός

Check Also

Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της εκπαίδευσης

Το CHAT GPT (generative pre – trained transformer) πριν λίγους μήνες έφθασε και στη χώρα …

G-EZ117CQG76