UA-49499200-1

Πέθανε ο Κωστής Στεφανόπουλος

21-11-2016_%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82

Πέθανε στις 23.18 στις 20 Νοεμβρίου 2016 ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 17/11/2016 «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια».

Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται: Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε  σήμερα 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 23.18’, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HospitalCenter, όπου νοσηλευόταν από τις 17/11/2016, από επιπλοκές πνευμονίας.

Οι γιατροί είχαν διαπιστώσει ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως» και χαρακτήριζαν από το Σάββατο την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρημένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε, παρουσιάζοντας ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Πρ. Παυλόπουλος: Εθνική παρακαταθήκη η πολιτική του διαδρομή

Εθνική παρακαταθήκη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη συνολική πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του και προσθέτει:

«Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Αλ. Τσίπρας: Πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζει ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του, καταλήγει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπόδειγμα πολιτικού

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως ο Κωστής Στεφανόπουλος διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα, ενώ τονίζει πως διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της της Νέας Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος, σημειώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τονίζει:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων».

Νωρίτερα, στον λογαριασμό του στο twitter έγραψε: Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Φώφη Γεννηματά: Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ήταν το tweet της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Συλλυπητήρια από τον Δ. Κουτσούμπα

«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στ. Θεοδωράκης: Παρακαταθήκη το πολιτικό του ήθος

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε και την πολιτική αλήθειας που άσκησε. Περνά στην ιστορία με το έργο του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου οτης Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι ο εκλιπών «ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος».

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα», συμπληρώνει το Ποτάμι και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Π. Καμμένος: Αποχαιρετάμε τον εθνικό ηγέτη

Τη θλίψη τους εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Σήμερα, στην εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπερμάχου Στρατηγού, το Έθνος αποχαιρετά τον εθνικό ηγέτη, τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο», είπε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

«Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Ένωση Κεντρώων: Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος» ανέφερε η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Τίμησε τον θεσμό με το ήθος και την εντιμότητά του

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τον θεσμό με το ήθος, την εντιμότητα και την σοβαρότητα του. Επιδίωξη του ήταν να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Επεδίωκε τη συνεννόηση και την ενότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΘανάσης Θεοχαρόπουλος.

Γ. Καμίνης: Υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπηρέτησε με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και λειτούργησε με γνώμονα την ευρεία συναίνεση» δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η στιβαρή διεθνής παρουσία του, καθώς και η σεμνότητα που διέκρινε την πορεία του, αποτελούν συστατικά στοιχεία απαραίτητα για τον δημόσιο βίο σήμερα» πρόσθεσε.

21-11-2016_%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82_1

Βιογραφικό του Κωστή Στεφανόπουλου

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ’ επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Το 1964 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1974 έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ύπατα Αξιώματα: Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.

Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76