UA-49499200-1

Ο ρόλος του σχολείου

«Άντε να μεγαλώσεις να πας σχολείο να μάθεις γράμματα». Είναι μια παραίνεση που κάνουμε συχνά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Έχουμε συνδέσει άρρηκτα το σχολείο με τη μετάδοση γνώσης. Είναι όμως μόνο αυτό που παίρνουμε από τα τόσα χρόνια φοίτησης μας στο σχολικό περιβάλλον.

Το σχολείο είναι ο δεύτερος τόσο σε σειρά όσο και σπουδαιότητα φορέας κοινωνικοποίησης στη ζωή ενός παιδιού. Σε αυτό το παιδί έρχεται σε επαφή με την μελλοντική κοινωνία στην οποία καλείται να ζήσει. Ως εκ τουτου στα χρόνια φοίτησής του μαθαίνει να υπακούει στους κοινωνικούς κανόνες.

Η τήρηση κανόνων είναι το πρώτο πράγμα που διδασκόμαστε στο σχολείο. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τόσο τη σχέση μας με τους εκπαιδευτικούς όσο και με τους συνομηλίκους. Κατ’ επέκταση μαθαίνουμε να τροποποιούμε την συμπερίφορά μας, ανάλογα με το αν απευθυνόμαστε σε ανώτερούς μας ή σε ανθρώπους της ίδιας ιεραρχίας με εμας.

Επίσης το σχολείο είναι ο πρώτος μέχρι τότε χώρος, στον οποίο εφαρμόζουμε όσα έχουμε μάθει στην οικογένεια και γινόμαστε ανεξάρτητοι, αφού οι γονείς που μας προστατεύουν στο οικογενειακό περιβάλλον, δεν είναι παρόντες στο σχολείο.

Ο τρόπος που δουλεύουμε είναι ένα ακόμη στοιχείο που μας μαθαίνει το σχολείο. Οι ασκήσεις που έχουμε να κάνουμε, ο τρόπος που διαβάζουμε, τι μας δυσκολεύει και τι αποφεύγουμε, είναι μια προετοιμασία για το πώς θα εργαστούμε ως ενήλικες.

Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας καθορίζουν την αυτοεκτίμηση μας, τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά που βιώνουν συνεχείς αποτυχίες στο σχολείο δεν έχουν αυτοπεποίθηση ως ενήλικες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο.

Στο σχολείο επίσης, αναπαράγονται και μεταλαμπαδεύονται οι ηθικές αξίες της κοινωνίας, που διαφοροποιούνται σε κάθε εποχή και τα ιδεώδη του Έθνους. Τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και το πως να ξεφύγει κανείς από αυτά και να τα αλλάξει, διδάσκονται στις αίθουσες του σχολείου.

Επαναστάτες, δημιουργικά, αντισυμβατικά πλάσματα, υπάκουοι χαρακτήρες που προάγουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη, συνυπάρχουν σε ένα χώρο που ορίζεται τόσο από το μέρος, όσο και από τα χιλιάδες μαγικά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτόν!

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν γεμάτη με κάθε είδους γνώση και αγάπη!

Σοφία Τσεκούρα, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής – Ειδική Παιδαγωγός

Check Also

Εφηβεία

Στο άκουσμα αυτής της λέξης έρχονται στο μυαλό μας καβγάδες, ανυπακοή, νέα παιδιά με αντιδραστική …

G-EZ117CQG76