UA-49499200-1

Οι. Πο. Κίνηση Μέσα Μάνης: ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη

25-10-2016_Οι.Πο.-Κίνηση-Μέσα-Μάνης-ΟΧΙ-στην-εγκατάσταση-ανεμογεννητριών-στη-Μάνη

Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται να ανοίγει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, σύμφωνα με την οποία επικαιροποιείται προηγούμενη απόφαση (2005) του τέως Δήμου Οιτύλου, υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης.

Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, με επιστολή την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Κυριάκος Κοττέας και ο Γενικός Γραμματέας Κυριάκος Ζηλάκος, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σε κάθε ενέργεια, θεωρώντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος

Επισημαίνουν ότι αν και τέτοιες αποφάσεις έχουν γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα, εντούτοις έχουν τη σημασίας τους μια και όπως τονίζουν «δείχνουν τους προσανατολισμούς όσων τις λαμβάνουν».

Τέλος αναφέρουν ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είναι πρωτοστάτης στον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης και να συστρατευτεί σε αυτόν, έχοντας μάλιστα όπως επισημαίνουν και τα παραδείγματα γειτονικών Δήμων, που απέδειξαν ότι μπορούν να μπουν εμπόδια στη επερχόμενη καταστροφή.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αν. Μάνης, από θεματοφύλακας της Μάνης, που φύσει και θέσει πρέπει να είναι, με την απόφαση που έλαβε το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2016, υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών συγκεκριμένων εταιρειών στα βουνά της Μάνης (Σαγγιάς), ανοίγει διάπλατα τις πύλες για την καταστροφή της Μάνης.

Συγκεκριμένα μετά από συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση και χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση, η πλειοψηφία του ΔΣ – όχι βέβαια η συντριπτική – έλαβε την απόφαση να επικαιροποιήσει προηγούμενη απόφαση (2005) του τέως Δήμου Οιτύλου, με βάση την οποία το τότε Δημοτικό Συμβούλιο τάσσονταν υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης. Βέβαια, η τότε απόφαση του Δήμου Οιτύλου αναφέρονταν σε “αιολικά πάρκα” που δεν σχετίζονται χωροθετικά με τις σημερινές μελέτες των εταιρειών.

Η απόφαση ελήφθη με 14 ψήφους υπέρ, 4 συμβούλους της πλειοψηφίας κατά, πολλούς απόντες, ενώ η αντιπολίτευση (“Λαϊκή Συσπείρωση”), παρά το γεγονός ότι είναι αυτή που έβαλε το ζήτημα προς συζήτηση, τελικά αποχώρησε μη καταγράφοντας έστω και δύο ακόμα αρνητικές ψήφος. Σημειωτέον ότι δεν είχε τεθεί στη ημερήσια διάταξη ζήτημα γνωμοδότησης και ήταν σαφές ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ελάχιστη έως μηδενική γνώση του θέματος. Για την ακρίβεια αρκετοί αναρωτήθηκαν τελικά για ποιο θέμα συζητούσαν…

Η συζήτηση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα. Πολλοί από τους παριστάμενους πολίτες ζήτησαν το λόγο, παίρνοντας θέση εναντίον των “αιολικών πάρκων”, με το Πρόεδρο του ΔΣ Γεώργιο Μητσάκο και τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο να διακόπτουν τους ομιλητές, ο δεύτερος μάλιστα με ύφος το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν αρμόζει στο θέμα, το χώρο και την ιδιότητά του. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν μέλη της Οικολογικής Πολιτικής Κίνησης Μέσα Μάνης. Ενδεικτικό του πόσο συνοπτικές ήταν οι διαδικασίες, είναι ότι έδωσαν στον Πρόεδρο της ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ, Κυριάκο Κοττέα, μόνο δύο (!) λεπτά για να τοποθετηθεί και τον διέκοψαν ενδιάμεσα τέσσερις φορές!

Μετά την απόφαση του ΔΣ της Αν. Μάνης της 21/10/2016 ο συγκεκριμένος Δήμος υπό τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, είναι ο μοναδικός Δήμος της Νότιας Πελοποννήσου, ο οποίος από μόνος του – χωρίς να υποχρεούται για αυτό – ζητά να εγκατασταθούν στην περιοχή του βιομηχανικά “αιολικά πάρκα”.

Δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι Δήμοι που τους έχει τεθεί ανάλογη ερώτηση, προβάλλουν σαν βασική τους προτεραιότητα την προστασία του τόπου που εκπροσωπούν και τα συμφέροντα των κατοίκων του, είναι σαφές το μέγεθος του ατοπήματος που διαπράττεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, έχει λοιπόν, αυτή τη θλιβερή πρωτιά, όχι μόνο να γνωμοδοτήσει θετικά για την εγκατάσταση αλλά και να προσδιορίσει επακριβώς για ποιά “αιολικά πάρκα” και ποιές ιδιοκτήτριες εταιρείες έχει θετική γνώμη. Η όλη διαδικασία γεννά πολλά ερωτηματικά για τα οποία αναζητούνται απαντήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας είναι ο μοναδικός τουριστικός δήμος της χώρας στον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο, να υπονομεύεται το μοναδικό αναπτυξιακό συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, δηλαδή το τουριστικό του προϊόν το οποίο εδράζεται πάνω στο μοναδικό του τοπίο.

Στη μεθόδευση της εκμαίευσης αυτής της απαράδεκτης και καταστροφικής – αν τελικά τελεσφορήσει – απόφασης, συνέβαλε η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” με τους δύο δημοτικούς συμβούλους της που είναι η μόνη “αντιπολίτευση” στον δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο.

Συγκεκριμένα είναι αυτοί οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζοντας τους συσχετισμούς και την κατάσταση που επικρατούσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Έτσι για τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, αυτή η πρωτοβουλία της ”Λαϊκής Συσπείρωσης”, αποτέλεσε “σωσίβιο”, καθώς μετά από τέσσερις αναβολές της συζήτησης του ίδιου θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, πέταξε το μπαλάκι στον Δήμο Αν. Μάνης.

Σημειώνεται ότι τόσο η απόφαση-θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Μάνης, όσο και η αντίστοιχη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (αν υπάρξει) έχουν γνωμοδοτικό και μόνο χαρακτήρα.

Ωστόσο, έχει τη σημασία της, καθώς δείχνει τους προσανατολισμούς όσων λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Αντίθετα ο Δήμος θα έπρεπε να είναι πρωτοστάτης στον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης και να συστρατευτεί σε αυτόν, έχοντας μάλιστα και τα παραδείγματα των γειτονικών Δήμων της Δυτικής Μάνης (Μεσσηνία), της Μονεμβασίας και των Κυθήρων, που απέδειξαν ότι μπορούν να μπουν εμπόδια στη επερχόμενη καταστροφή.

Το όλο ζήτημα της εγκατάστασης “αιολικών πάρκων” στη Μάνη έχει ως εξής: Έχουν εκδοθεί από το 2012 οι άδειες εγκατάστασης για τα 4 πρώτα “αιολικά πάρκα” (40 πρώτες ανεμογεννήτριες) στη Μάνη, με υπογραφή του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άλλαξε και το νόμο για να είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, μια περιοχή που στο σύνολό της είναι περιοχή ΝΑΤURA 2000 και ένα από τα δύο στενά περάσματα αποδημητικών πουλιών στην Ελλάδα).

Την ακύρωση αυτών των Υπουργικών Αποφάσεων έχουν ζητήσει από το 2012 με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 σύλλογοι της Μάνης και άλλοι φορείς ανάμεσά τους και πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς και 1.150 πολίτες που υπογράφουν την προσφυγή. Η εν λόγω προσφυγή δεν έχει ακόμα συζητηθεί και έχουν γίνει έως τώρα 4 αναβολές.

Επίσης, το θέμα βρίσκεται και ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), μετά την αναπομπή προηγούμενης θετικής (υπέρ των ανεμογεννητριών) απόφασης του ΚΑΣ. Την αναπομπή έκανε, προς τιμή του, ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Όμως και στο ΚΑΣ έχουν υπάρξει 2 αναβολές. Νέα ημερομηνία συζήτησης στο ΚΑΣ έχει οριστεί η Τρίτη 25/10/2016.

Ανάλογη διαδικασία έχει υπάρξει και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), όπου έχει αναβληθεί 1 φορά. Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ συμμετέχει ενεργά.

Τα παραπάνω είναι μια πρώτη ενημέρωση εκ μέρους της Οι.Πο.Κίνησης Μέσα Μάνης. Άμεσα θα συνεδριάσει το ΔΣ της Κίνησης για να καθορίσει τη στάση της και τις ενέργειες που οφείλει να κάνει, σε πολλά μέτωπα, απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή και μειωτική για τον τόπο μας εξέλιξη.

Ο αγώνας για βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας συνεχίζεται. Θα θέλαμε ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δίπλα μας. Δυστυχώς η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το όλο πνεύμα της πλειοψηφίας μας επιβάλλουν να προχωρήσουμε και χωρίς αυτούς».

 

Check Also

Νεοκλής Κρητικός: Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει τελικά από τη Σπάρτη

Ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η Σπάρτη συμπεριλήφθηκε τελικά στους …

G-EZ117CQG76