UA-49499200-1

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινίασε, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος,  στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά ο πολιτισμός, αλλά και στα οφέλη από τη λειτουργία της έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», και του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, του ΠΙΟΠ στη Σπάρτη, αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων.

Αττική ερυθρόμορφη πυξίδα (425 π.Χ.).

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εξωστρέφειας και της προσπάθειάς μας να καταστήσουμε τις συλλογές του πρώτου Μουσείου της χώρας ευρύτερα προσβάσιμες και ελκυστικές, προβάλλοντάς τες με εναλλακτικούς ερμηνευτικούς τρόπους».

Επίσης, είπε ότι «η περιοδεύουσα έκθεση, καρπός της αγαστής συνεργασίας μας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, εντάσσεται στο σκεπτικό της δημιουργίας δορυφορικών εκθέσεων σε θεματική συνάφεια με την κεντρική περιοδική έκθεση που κάθε φορά παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

«Η σημαντική αυτή συνεργασία», συνέχισε η κα Λαγογιάννη, «μεταξύ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς επισφραγίζει την πρόθεση των φορέων μας να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να απολαύσουν αντιπροσωπευτικά έργα των μοναδικών συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό και ως μία ανοιχτή πρόσκληση και πρόκληση για συμπληρωματικές εξερευνήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις».

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, τόνισε ότι «το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, υπηρετεί εδώ και χρόνια, με αφοσίωση, σταθερότητα, αίσθημα ευθύνης και αγάπη τον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Το πολύχρονο και πολυσήμαντο έργο μας, με τις ερευνητικές, εκδοτικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές και άλλες δημιουργικές συνιστώσες του, κορυφώθηκε με την ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου Θεματικών Μουσείων. Ενός Δικτύου πυρήνων πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια, που εστιάζει στην παράδοση, χωρίς όμως να γυρίζει την πλάτη στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι μέσα από σημαντικές πολιτιστικές δράσεις. Πάντα σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «το Μουσείο είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, συμβάλλοντας σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας». Τέλος, ευχαρίστησε το ΠΙΟΠ, για την στήριξη που προσφέρει στην πόλη της Σπάρτης.

Αριστεά – Πήλινο αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης (2ος-1ος αι. π.Χ.). Δεξιά – Μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής παραλλαγής Σπεδού (2880-2300 π.Χ.).

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» επιδιώκει να καταγράψει τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου, στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκαν σαράντα αρχαιότητες από τις Συλλογές του ΕΑΜ, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση. Έτσι, στη Σπάρτη προβάλλεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα θα πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδεικνύονται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Έρωτες καλωσορίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος αφού περιηγηθεί στις ενότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα χρυσά κοσμήματα και την κεραμική, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Σπάρτης κατέχουν η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, καθώς επίσης αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.

Ειδική σήμανση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των αρχαιοτήτων του ΕΑΜ και των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου, εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76