UA-49499200-1

Νάξος: Θεατρικό Μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

27.7.2016_Θεατρικό Μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τιμά η Νάξος, με την έναρξη της λειτουργίας του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην περιοχή της Γρόττας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο συγγραφέας του «Μαουτχάουζεν», της «Αυλής των Θαυμάτων», της «Στέλλας», του «Δράκου», του «Μεγάλου μας Τσίρκου».

Το Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, θα υποδέχεται στο εξής όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, μέσα από ένα εξαιρετικό αρχείο, τον συγγραφέα που ανανέωσε τη μεταπολεμική θεατρική δραματουργία με το σημαντικό του έργο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον χώρο του γραφείου του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, πολύτιμη και ευγενική δωρεά της κόρης του, Κατερίνας Καμπανέλλη.

Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, αλλά και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε.

Στόχος είναι το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, να γίνει κέντρο μελέτης του έργου του και του θεάτρου γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες καθώς και εργαστήριο δημιουργικής θεατρικής γραφής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.

27.7.2016_Θεατρικό Μουσείο για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη_1Το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου λειτουργίας του Μουσείου διαμορφώνεται ως εξής:

Οργάνωση Εργαστηρίων: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

– «Εργαστήρι Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής», με τη Χρύσα Σπηλιώτη.

Μια πρώτη προσέγγιση με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανακαλύψει τις δυνατότητές του στη συγγραφή θεατρικού έργου. (Διάρκεια 15 ώρες). Πενθήμερο από Τετάρτη 24 έως και Κυριακή 28 Αυγούστου.

– «Γνωρίζω το Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης», εργαστήριο με τη Σοφία Πολυκρέτη.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 5 έως 10 χρονών. Μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ερευνάται τι είναι Μουσείο και ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του. (Κάθε Τετάρτη από τις 11:30 έως 13:30). Στο τέλος της πρώτης περιόδου θα οργανωθεί μία παρουσίαση από τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι.

– «Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη», με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Γνωριμία με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τεχνικές ανάγνωσης, συζητήσεις και δράσεις πάνω σε θεατρικά έργα του. Κάθε Τρίτη από 26 Ιουλίου έως και 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 – 22:00. Θα γίνει παρουσίαση με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στο τέλος της πρώτης περιόδου.

– «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο κινηματογράφος».

Προβολή ταινίας σε σενάριο ή σκηνοθεσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κάθε Πέμπτη στις 21:00 από 28 Ιουλίου έως 29 Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76