UA-49499200-1

Μυστράς: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, διοργανώνει στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά μουσική παράσταση, στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, στόχος του οποίου είναι η εμβάθυνση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και η ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουμε σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Ανατολή και Δύση, Βυζάντιο και μεσαιωνική Ευρώπη, δύο κόσμοι σε προσέγγιση, με αμφίδρομη δυναμική και επίκεντρο την υστεροβυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η μουσική παράσταση «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», με τους Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Νεκταρία Καραντζή, θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου, στην Κάτω Πόλη του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης. Το μουσικό πρόγραμμα ταξιδεύει στον κόσμο, ενώνοντας τους ήχους και τους πολιτισμούς Δύσης και Ανατολής.

Ο συνδυασμός του διεθνώς αναγνωρισμένου βιρτουόζου πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου και της μοναδικής γυναικείας φωνής του θρησκευτικού και αρχέγονου μέλους του Βυζαντινού πολιτισμού και της Μεσογείου, Νεκταρίας Καραντζή, ταξιδεύει ανά την Ευρώπη και κερδίζει συνεχώς τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, που μίλησαν για «έναν απρόβλεπτο συνδυασμό που αποκαλύπτει την ομορφιά δύο αντίθετων μουσικών κόσμων, με τον πιο ευγενικό αλλά και συγκλονιστικά δυνατό τρόπο» και «έναν ευρηματικό μουσικό διάλογο επί σκηνής».

Με πυρήνα το δίδυμο πιάνο-φωνή, οι δύο διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έναν κύκλο, βασισμένο στους μουσικούς δρόμους Δύσης και Ανατολής, όπου οι βυζαντινοί ήχοι, οι μυσταγωγικές και αρχέγονες, μοναδικής ομορφιάς μελωδίες της λαϊκής παράδοσης της Μεσογείου και τα ιερά μέλη του κόσμου σε γλώσσες όπως ρουμανικά, ιταλικά, αραβικά, γαλλικά, ρωσικά, αραμαϊκά κ.α., συνδυάζονται με τους ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, με επιλεγμένα έργα κλασικού ρεπερτορίου που συνδιαλέγονται ιδανικά με τους ήχους της Ανατολής και με μουσικές συνθέσεις του δεξιοτέχνη πιανίστα, μέσα από την πολύχρονη δισκογραφία του στην ECM. Μέρος του προγράμματος έχει δισκογραφηθεί στη διεθνή δισκογραφική παραγωγή “Eleison”.

Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς και αποκαλύπτοντας τα μυστικά του αρχέγονου ιερού ήχου, γεννήτορα και συνεκτικού αρμού της Μουσικής των πολιτισμών.

Επιμέλεια ήχου – φωτισμού: Γιάννης Παπαδόπουλος
Συντονισμός: Μαρία Ματέ
Δημιουργικό: Χρήστος Ζάγκος
Χορηγία πιάνου: Οίκος Πιάνου Γιάννη Καρύδα

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76