UA-49499200-1

Μουσείο Νταλί: 135 έργα από τη συλλογή του M.C. Escher ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

22.8.2015_Μουσείο Νταλί

Η συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών με έργα του διάσημου καλλιτέχνη M.C. Escher θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι στο εμβληματικό Μουσείο Νταλί στις ΗΠΑ για την έκθεση «Escher at the Dalí», που θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2016.

Το Μουσείο Νταλί  – γνωστό και ως «Το αίνιγμα» –  που βρίσκεται στην καρδιά του Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα, θεωρείται έργο τέχνης από μόνο του, αλλά κι «ένα από τα κορυφαία κτήρια που πρέπει να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του», σύμφωνα με το AOL Travel News. Επιπλέον, διαθέτει περίπου 2.000 έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, ανάμεσα στα οποία 100 ελαιογραφίες, πάνω από 100 υδατογραφίες και σχέδια, 1.300 χαρακτικά, φωτογραφίες, αγάλματα και αντικείμενα τέχνης.

Συγκεκριμένα, στην νέα έκθεση θα παρουσιαστούν 135 έργα από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, που καλύπτουν όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του Escher, από τα διάσημα έργα του – όπως τα «Χέρια που σχεδιάζουν», τα «Ερπετά» και τον «Καταρράκτη» – μέχρι σπάνια, πρώιμα σχέδια με μέλη της οικογένειάς του, εξωτικές τοπιογραφίες, ιστορικά κτήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και προσχέδια έργων, χαλκογραφίες, κ.ά.

«Τόσο τον Escher όσο και τον Νταλί, τους απασχόλησε το θεμελιώδες ερώτημα των εικαστικών τεχνών: Τι είναι “πραγματικό”; Είναι ο κόσμος όπως φαίνεται να είναι ή έχω κατασκευάσει μια ψευδαίσθηση στο μυαλό μου; Ο Escher καθηλώνει τους θεατές με τις εικαστικές ταχυδακτυλουργίες του», λέει ο Hank Hine, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Νταλί.

Επιπλέον, στην έκθεση «Escher at the Dalí» θα παρουσιαστούν χαρακτικά, σχέδια, ένα γλυπτό, ξύλινες μήτρες, μια λιθογραφική πλάκα, αφίσες σχεδιασμένες από τον καλλιτέχνη, αλλά και μια επιβλητική ξυλοτυπία μήκους σχεδόν 4 μέτρων, με τίτλο «Μεταμόρφωση» (1939-40). «Το έργο του Escher είναι μαγευτικό σε πολλά επίπεδα», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης Joan Kropf. «Οι εικόνες του είναι ρεαλιστικές και την ίδια στιγμή προκλητικές, προσιτές αλλά φευγαλέες, διασκεδαστικές αλλά και σοβαρές».

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76