UA-49499200-1

Μεγάλο αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη

Στα κείμενα της παράστασης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα και ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και του ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της.

Μετά από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Προκόπη Παυλόπουλου, η ιστορική παράσταση – αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη», παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πρόκειται για μια μεγάλη παράσταση, στην οποία, για πρώτη φορά, 300 χορωδοί από όλη την Ελλάδα σχηματίζουν μία τεράστια χορωδία, που θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού, με τη συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου και σε κείμενα που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Μπλάνας.

Ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές

Με τη συμμετοχή των Δημήτρη Μπάση, Μίλτου Πασχαλίδη και των λυρικών καλλιτεχνών Τζίνας Φωτεινοπούλου, Ελένης Βουδουράκη, Μπάμπη Βελισσάριου και Παντελή Κοντού, η  συναυλία περιλαμβάνει 30 περίπου τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα από τον διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και το έργο.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους «Μικρές Κυκλάδες», «Επιτάφιος», «Άξιον εστί», «Επιφάνεια»,  «Όμορφη πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων».

Στα κείμενα της παράστασης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα και ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και του ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.

Συντελεστές

Εκτός από τους σολίστ που αναφέρονται παραπάνω και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παράστασης, οι 300 περίπου χορωδοί, που θα συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό πολιτιστικό γεγονός, προέρχονται από τις χορωδίες: Χορωδία San Giacomo Δήμου Κέρκυρας – διευθυντής: Antoniy Ivanov, Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας – διευθυντής:     Δημήτριος Καρβούνης, Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ – διευθυντής: Άγγελος Μουρελάτος, Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων – διευθύντρια: Φάλεια Παπαγιαννοπούλου, Χορωδία Ορφέας Τρίπολης – διευθύντρια: Χριστίνα Αθανασοπούλου, Χορωδία Χίου – διευθύντρια: Ελευθερία Λυκοπάντη, Χορωδία Πολ. Συλλόγου «Αμύντας» Φλώρινας – διευθύντρια: Ξένια Τσαβκοπούλου, Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής – διευθυντής: Χρήστος Κουτσονίκας, Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς – διευθυντής: Θανάσης Αρβανίτης, Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών – διευθυντής: Παναγής Μπαρμπάτης.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 45 ευρώ, Α΄ ζώνη: 32 ευρώ, Β΄ ζώνη: 22 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 12 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76