UA-49499200-1

«Κυβερνοδάση» για την καλύτερη μελέτη της κλιματικής αλλαγής

5.3.2016_kairos-klimatiki-allagi-ipa

H δημιουργία ενός δάσους από τη Φύση μπορεί να χρειαστεί έως και 1.000 χρόνια- ωστόσο, ο Νικολάι Στρίγκουλ, βοηθός καθηγητής Μαθηματικών και Στατιστικής του Washington State University Vancouver μπορεί να φτιάξει ένα σε υπολογιστή μέσα σε τρεις εβδομάδες, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το εν λόγω πρόγραμμα εξομοίωσης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ζαν Λινάρντ, μεταδιδακτορικό ερευνητή, παράγει ρεαλιστικά δάση λεπτομέρειας επιπέδου κλαδιών και ριζών.

Μέσω αυτού, εξετάζεται το πώς η ξηρασία, ο θερμότερος καιρός, οι αυξημένες πυρκαγιές και άλλες μεταβολές που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος επηρεάζουν τα δέντρα στη βόρεια Αμερική.

Ήδη το μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί για προγνώσεις όσον αφορά στα επίπεδα πυρκαγιών και την αύξηση των φυτών σε δάση του Κεμπέκ. Το πρόγραμμα, όπως εξηγεί ο Στρίγκουλ, ονομάζεται LES, από τη ρωσική λέξη για το δάσος.

«Είναι ένα εργαλείο που οι διαχειριστές δασών μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των δικών τους δασών και να εξομοιώσουν το τι θα τους συμβεί στο μέλλον» αναφέρει σχετικά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, είναι ο πρώτος εξομοιωτής δάσους που δημιουργεί εκτενή και λεπτομερή συστήματα ριζών και φυλλωσιάς για κάθε μεμονωμένο δέντρο, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι εξομοιωτές του παρελθόντος έκαναν το ένα ή το άλλο.

Για τους σκοπούς του προγράμματος χρησιμοποιούνται δεδομένα από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, δεδομένα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κ.α. Όσον αφορά στην αξία του στη μελέτη των δασών, θεωρείται ότι επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το πώς οι κλιματικές συνθήκες θα επηρεάζουν τα δάση για χιλιάδες χρόνια.

Στα σχέδια των ερευνητών περιλαμβάνεται η χρήση του LES για τον καθορισμό του ποια είναι τα δέντρα και οι παράγοντες που απαιτούνται για την αποκατάσταση δασών μετά από καταστροφές από φωτιές κ.α.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στα Χανιά το διεθνές συνέδριο Οικολογικής Μηχανικής από 1-5/10

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES) θα λάβει χώρα στην …

G-EZ117CQG76