UA-49499200-1

Θεσπέσιοι θησαυροί στο 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Με μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλούν το θείο και τα έργα των ανθρώπων, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου επιστρέφει για 16η χρονιά, για να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψή» του.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, από την Τρίτη 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, το οποίο υποστηρίζεται από την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, είναι ο δήμος Πάτμου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ιδανικό σημείο συνάντησης τέχνης και πνευματικότητας

Ιδιαίτερο και πρωτότυπο, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά καλοκαιρινά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας. Πρώτα και κύρια, για τον μοναδικό  χαρακτήρα του ως Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, που πλαισιώνεται αρμονικά από τους ιερούς τόπους του νησιού και την πανέμορφη φύση. Στη συνέχεια, για τους επιλεγμένους καλλιτέχνες/ερμηνευτές που φιλοξενεί κάθε χρόνο, οι οποίοι παρουσιάζουν τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής, αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Δεκαέξι χρόνια τώρα, η Πάτμος, ένα πετράδι στο μέσο του Αιγαίου, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης τέχνης και πνευματικότητας, που βρίσκουν την καλύτερή τους έκφραση σε έναν ιερό χώρο, ο οποίος ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Το νησί, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα, συνδυάζοντάς τον με έναν κοσμοπολίτικο αέρα που προσελκύει καλλιτέχνες και διανοούμενους από όλο τον κόσμο για την ηρεμία, τη φιλοξενία και τις εμπειρίες που προσφέρει. Με τον δικό του διακριτό χαρακτήρα και ενδιαφέρουσες συμμετοχές, το μικρό  νησί των Δωδεκανήσων, η Πάτμος, που ονομάζεται και «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», προσκαλεί το κοινό σε βραδιές μουσικής μέθεξης, οι οποίες συνδυάζονται με μία επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο, στη Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα σοκάκια της Χώρας με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στα ασκηταριά και στις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά.

Με εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα

Στο φετινό Φεστιβάλ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τόσο η Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων, όσο και η σύνθεση «Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων» του Άλκη Μπαλτά, που θα ερμηνευτεί από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και οκταμελές φωνητικό σύνολο. Για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Φεστιβάλ, ο καραγκιοζοπαίκτης Θοδωρής Κωστιδάκης, σε συνεργασία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ, οδηγεί τα βήματα του Καραγκιόζη σε μία συναυλία, ενώ ο Δώρος Δημοσθένους αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του Έλβις Πρίσλεϊ, ερμηνεύοντας τα θρησκευτικά τραγούδια, τα γκόσπελ που αγαπούσε ο διάσημος τραγουδιστής.

Σε μία πρωτότυπη βραδιά φλάουτου – βιμπράφωνου και φωνής, η Άρτεμις Μπόγρη θα ερμηνεύσει έργα – προσευχές των συνθετών Μπαχ, Χέντελ, Φωρέ, Βέρντι και άλλων και το Φεστιβάλ θα κλείσει με μία ακόμη μεγάλη συμμετοχή: για πρώτη φορά, επισκέπτεται την Πάτμο η Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς), ο παλαιότερος μουσικο – εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (1840). Η Ορχήστρα Πνευστών οργάνων της Κέρκυρας, αποτελούμενη από 50 περίπου μουσικούς, θα ερμηνεύσει θρησκευτικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Τρίτη 29 Αυγούστου
Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων. Χοράρχης: Νίκος Λυμπουρίδης. Η Χορωδία ιδρύθηκε το 1997 και αποτελείται από 30 περίπου μέλη, που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την εκκλησιαστική και δημοτική μας μουσική. Στη συναυλία αυτή, θα παρουσιάσει βυζαντινούς ύμνους και θρησκευτικά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.

Τετάρτη 30 Αυγούστου
«Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων»: μία σύνθεση του Άλκη Μπαλτά πάνω σε θρησκευτικές μελωδίες, τις οποίες τραγουδούσαν, κατά τον Μεσαίωνα, στο ομώνυμο λειτουργικό δράμα. Τα κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη θα διαβάσει, στα ελληνικά και αγγλικά, ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης. Την Ορχήστρα του Φεστιβάλ και το οκταμελές φωνητικό σύνολο διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς.

Πέμπτη 31 Αυγούστου
«Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία»: θέατρο σκιών με ζωντανή μουσική και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καραγκιοζοπαίχτης: Θοδωρής Κωστιδάκης. Την Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς. Η εναλλαγή κλασικών μουσικών κομματιών με κωμικούς και ανατρεπτικούς διαλόγους προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια ευκαιρία να απολαύσουν, να γνωρίσουν, αλλά και να αγαπήσουν την κλασική μουσική.

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
«Προσευχές» με το «Duo Arsis»: Θρησκευτική μουσική και τραγούδια με τη μέτζο – σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη, τη Μελίνα Μακρή (φλάουτο) και τον Σπύρο Λάμπουρα (βιμπράφωνο). Θα ακουστούν έργα για τον πρωτότυπο συνδυασμό φλάουτου – βιμπράφωνου και φωνής, των συνθετών Μπαχ, Χέντελ, Φωρέ, Βέρντι και άλλων.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου
«Amazing grace»: Η εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία του ροκ σταρ Έλβις Πρίσλεϊ είναι γνωστή, αλλά μεγάλο μέρος των θαυμαστών του δεν γνωρίζει πως ο τραγουδιστής είχε στο ρεπερτόριό του και πολλά θρησκευτικά τραγούδια (gospels). Ο τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου (πιάνο, κοντραμπάσο, ντραμς), μερικά από τα πιο ωραία gospels που ερμήνευε ο Πρίσλεϊ.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου
Για πρώτη φορά, θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Πάτμου μεγάλη ορχήστρα πνευστών οργάνων, αποτελούμενη από 50 περίπου μουσικούς. Πρόκειται για την Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς), η οποία είναι ο παλαιότερος μουσικο – εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (1840). Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, η μπάντα θα παρουσιάσει θρησκευτικά έργα Ελλήνων (Σαμάρας, Σαμσαρέλος, Δουκάκης, Θεοδωράκης) και ξένων συνθετών (Corelli, Faccio, Verdi, Hovhaness, Korsakov).

Πληροφορίες
Υπαίθριος χώρος του Ναού της Αποκάλυψης: Πάτμος – Δωδεκάνησα. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δήμου Πάτμου: τηλ. 22473 60302 και στο patmosfestival.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76