UA-49499200-1

Η κοινωνική ευθύνη για τα παιδιά του κόσμου!

Η ανθρώπινη κοινωνία, αποτελεί το οργανωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται σχέσεις, επικοινωνίες, όρια και κανόνες μεταξύ των μελών που την απαρτίζουν.

Η δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας απαιτεί δεξιότητες τέτοιες που να επιτρέπουν ελευθεριότητα στους ανθρώπινους παράγοντες και να διαφυλάσσονται ταυτόχρονα τα δικαιώματα όλων.

Το πιο ζωντανό κύτταρο της εκάστοτε κοινωνίας είναι τα παιδιά.

Η ευθύνη  της κοινωνίας, απέναντι σε αυτά, είναι θέμα σοβαρό και καίριο. Οι πολιτικές των κοινωνιών, αποδεικνύουν διαρκώς την αδυναμία ουσιαστικής μέριμνας ως προς τα παιδιά και τους νέους. Τα δικαιώματα αυτών καταπατώνται και δεν εφαρμόζεται πάντα  η δικαιοσύνη που τα αφορά.

Στείρες πολιτικές προστασίας, που αφορούν άμεσα τα ανήλικα, εκθέτουν ακραιφνώς αυτά, σε έναν κόσμο ανισότητας, εκμετάλλευσης και φόβου. Η παιδική έκθεση στη βία των καιρών, δεν αποτελεί πρώτιστη ανάγκη επίλυσης και κανένα θεσμοθετημένο πλαίσιο δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες τους, ακόμα και τις βιολογικές.

Η ευθύνη λοιπόν βρίσκεται κάπου ανάμεσά μας. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη στους ενήλικες που διαφεντεύουν τη σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Αυτή η ευθύνη δημιουργεί κανόνες και υποχρεώσεις και απαιτεί συλλογική, οικουμενική δράση. Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια αλληλέγγυα κοινωνία πολιτών, σκυμμένη σαν στοργική μητέρα πάνω στις ανάγκες και τα προβλήματα του παιδιού της.

Η ύπαρξη όλων των παιδιών είναι ξεκάθαρα δική μας υπόθεση. Η αποτελεσματική μέριμνα στα προβλήματα αυτών, είναι το στοίχημα. Οι δράσεις για ενεργοποίηση θεσμών που θα εξασφαλίσουν τον χαρούμενο κόσμο τους που τους ανήκει είναι το μέσο γι αυτό. Τέλος, η  ευαισθητοποίηση απέναντι στο ρόλο τους και η πρόληψη των φαινομένων, είναι το εφαλτήριο και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ΟΛΟΙ για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ παιδιά, δηλαδή, για τα παιδιά του κόσμου ΟΛΟΥ!

Ασπασία Γεωργιλή, Κοινωνική Λειτουργός

Check Also

Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της εκπαίδευσης

Το CHAT GPT (generative pre – trained transformer) πριν λίγους μήνες έφθασε και στη χώρα …

G-EZ117CQG76